Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje stranke

SDA: Zbog odluka koje se donose u RS-u, OHR mora djelovati odmah

sda – društvene mreže

Ističu da Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma

Prijedlog Evropske službe za vanjsko djelovanje da Vijeće Evropske unije razmatra sankcije tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno ohrabruje destabilizirajuće snage, saopćeno je iz SDA.

Takav prijedlog, kako navode u saopćenju, samo daje prostor vlastima entiteta RS da nastave sa realizacijom antidejtonskih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu vode u anarhiju i predstavljaju uvod u pokušaj secesije.

– Sve postupke koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim državnim zakonima neophodno je odmah zaustaviti kako ne bi došlo do eskalacije krize i narušavanja mira i stabilnosti – navode iz SDA.

Ističu da Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma.

– Pozivamo Vijeće Evropske unije da u skladu sa tom obavezom i u okviru postojećih instrumenata već na narednoj sjednici donese odluku o sankcionisanju odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Također pozivamo sve članice Evropske unije pojedinačno da se pridruže SAD-u u sankcionisanju onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da na taj način zaustave antidejtonske aktivnosti vlasti entiteta RS – navode iz SDA.

SDA