Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP objavio saopćenje za javnost

SDA želi promjeniti datum obilježavanja Dana Sarajeva kako bi se dodvorili Erdoganu

oslobodjenje sarajeva 1945.

Razumijemo da Abdulahu Skaki kao deklarisanom borcu protiv antifašizma navedeni datum predstavlja trn u oku, te da njemu dvostruki antifašistički otpor i pobjeda građana Sarajeva nisu bliski, kaže se u saopćenju

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo poziva građane i političke subjekte koji participiraju u Gradskom vijeću grada Sarajeva da se usprotive namjeri SDA i njenog gradonačelnika Abdulaha Skake da ukinu 6. april kao Dan Grada Sarajeva, kaže se u saopćenju SDP-a i dodaje:

Apsurdna inicijativa SDA i Skake za cilj ima uvođenje novog dana Grada fiktivno predstavljenog kao dan osnivanja grada, a vezanog za objavu vakufname Isa-bega Ishakovića. Osim što, kako historičari upozoravaju, dan osnivanja Sarajeva kao naseljenog mjesta nije moguće povezati sa egzaktnim datumom, pa ni sa samom vakufnamom, na ovaj način bi se potpuno devalvirala, minimizirala i ponizilo biće i duh Sarajeva najbolje oslikani svijetlim događajima vezanim za 6. april.

Podsjećamo građane Sarajeva i Abdulaha Skaku da se uz obilježavanje aktuelnog Dana Sarajeva vežu dva presudna događaja. Naime, datum se veže uz pokretanje otpora i dvostruku pobjedu građana Sarajeva nad fašističkim snagama, jednom za vrijeme Drugog svjetskog rata, a drugi put otporom agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Razumijemo da Abdulahu Skaki kao deklarisanom borcu protiv antifašizma navedeni datum predstavlja trn u oku, te da njemu dvostruki antifašistički otpor i pobjeda građana Sarajeva nisu bliski. Međutim, ukidanje dana Grada Sarajeva povezanog sa ova dva važna datuma ne bi predstavljalo tek jednu u nizu javnih sramoćenja Abdulaha Skake, nego sramotu za čitav grad.

Građani i vijećnici ne smiju dozvoliti da se njihovi najponosniji trenuci dvostrukog otpora fašističkom zlu potisnu u zaborav zbog SDA-ove snishodljivosti i neumornog dodvoravanja Erdoganu i njihove želje da na bilo koji način Dan Grada Sarajeva povežu sa osmanskom historijom.

Ističemo da KO SDP BiH poštuje lik i djelo Isa-bega Ishakovića kao nesumnjivo jedne od najznačajnijih ličnosti iz historije Sarajeva. Isto tako nemamo nikakvu dilemu da nova inicijativa SDA i Skake nema suštinske veze niti sa Ishakovićem niti sa građanima Sarajeva, nego sa pukim populizmom i privatnim interesima pojedinaca iz SDA koji ne prezaju ni od poništenja identiteta grada i njegovog bića oslikanog u 6. aprilu, sve kako bi se dodvorili svom novovjekovnom sultanu.

Socijaldemokratska partija će se odlučno suprotstaviti namjeri revizije historijskog sjećanja građana Sarajeva i njihovog ponižavanja, a pozivamo i sve druge političke subjekte, intelektualce i građane Sarajeva da učine isto, kaže se u saopćenju za javnost.