Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta zločincu stojiću

SDA: Zvaničnici civiliziranih zemalja ne posjećuju ratne zločince po zatvorima

predsjednistvo sda1

Dosad je bilo nezamislivo da zvaničnik jedne članice EU u zatvoru posjećuje ratnog zločinca, kojeg je međunarodni sud proglasio odgovornim za ubistva u logorima, protjerivanja, torture, seksualna zlostavljanja i druge zločine

Stranka demokratske akcije saopćila je danas kako posjeta potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, u austrijskom zatvoru, predstavlja monstruoznu poruku žrtvama Stojićevih zločina, kojom se dalje ruinira međunarodni ugled Hrvatske i potkopavaju odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz te stranke podsjećaju da je bivši ministar odbrane tzv. «Herceg-Bosne» Bruno Stojić pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je imao za cilj podjelu BiH i trajno uklanjanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije, te navode kako Brkićeva posjeta tom zločincu predstavlja poruku koju “mi u BiH jako dobro razumijemo”.

SDA je također stajališta kako je to izraz iste one politika zbog koje je ratno rukovodstvo Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom proglašeno odgovornim za učešće u UZP-u, te upozorava da, ukoliko se najviši zvaničnici Republike Hrvatske ne ograde od Brkićevog postupka i ne upute izvinjenje žrtvama, to će značiti da Brkić predstavlja dominantni glas hrvatske politike.

– Dosad je bilo nezamislivo da zvaničnik jedne članice EU u zatvoru posjećuje ratnog zločinca, kojeg je međunarodni sud proglasio odgovornim za ubistva u logorima, protjerivanja, torture, seksualna zlostavljanja i druge zločine. Jasno je da ni u jednoj civiliziranoj državi nije moguće da visoki zvaničnici posjećuju ratne zločince u zatvoru, a da za to ne snose odgovornost i posljedice- navodi u saopćenju SDA.

SDA