Genocid u Srebrenici

SDA: Zvaničnici Srbije treba da se suoče sa istinom

FoNet-SKUPŠTINA-SEDNICA

Isto očekujemo i od zvaničnika u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su presuđeni ratni zločinci odlikovani, a po Radovanu Karadžiću čak nazvan studentski dom, navode iz SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je odluku Evropskog parlamenta da u svoj izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ta zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

“Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, podrazumijeva prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka”, navode iz SDA.

Vrijeme je, ističu iz SDA, da se zvaničnici Srbije suoče sa istinom i na ispravan način shvate poruku koju im je poslao Evropski parlament, da priznaju da se u Srebrenici desio genocid, te da svojim odlukama i potezima doprinesu da se po ovom pitanju promijeni opći ambijent u Srbiji, a naročito u dijelu tamošnjih medija koji konstantno daju prostor presuđenim ratnim zločincima i osobama koje ih podržavaju, koje falsificiraju istinu, a nerijetko i vrijeđaju žrtve genocida.

“Isto očekujemo i od zvaničnika u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su presuđeni ratni zločinci odlikovani, a po Radovanu Karadžiću čak nazvan studentski dom. SDA je u više navrata upozoravala da nepriznavanje činjenica utvrđenih presudama međunarodnih sudova, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, a u posljednje vrijeme i glorifikacija njihovih počinilaca, ne može doprinijeti vraćanju i izgradnji povjerenja u regiji i u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, time se mladim generacijama šalje užasavajuća poruka da je zločin nad drugima vrijedan nagrade”, naglašavaju iz SDA.

SDA se, kako naglašavaju, zahvaljuje svim evropskim parlamentarcima koji su glasali za ovaj amandman, a naročito predlagaču amandmana Igoru Šoltesu, što su prepoznali potrebu da se i na ovakav način reagira na poricanje genocida u Srebrenici i njegovu glorifikaciju.