Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SDP BiH: Izbori po sistemu “jedan član-jedan glas” provedeni uspješno

01/06/2015

U nedjelju 31. maja uspješno je završen prvi krug unutarpartijskih izbora u Socijaldemokratskoj partiji BiH po sistemu jedan član-jedan glas. Od skoro reevidentiranih 29.000 članova, njih 24.436 je imalo glasačko pravo da bira između 181 kandidata za predsjednike 78 opštinskih, 14 kantonalnih/regionalnih i sedam gradskih organizacija SDP BiH.

Tokom izbornog procesa, kojeg je karakterisala izlaznost od 77,5 posto članova SDP BiH i veliki interes javnosti i medija, nisu zabilježene nepravilnosti i kršenja pravila koja bi mogla uticati na konačni rezultat.

Transparentan i fer proces glasanja proveden je na više od 300 biračkih mjesta širom Bosne i Hercegovine, te je zadovoljio najviše demokratske standarde.

Posebno uspješnim ocjenjujemo predizborne debate kandidata koje su, iako organizovane u limitiranom vremenskom okviru, zapravo pokazale visok demokratski kapacitet, kako samih organizacija tako i kandidata.

U najvećem broju organizacija kandidati su obezbijedili podršku više od 50% birača već u prvom krugu glasanja. U skladu sa Pravilnikom o održavanju unutarpartijskih izbora konačni rezultati će biti potvrđeni nakon što bude završen drugi krug glasanja 7. juna na kojem će se birati predsjednici opštinskih odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Kakanj, te predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Unsko-Sanskog kantona.

Izbori po sistemu Jedan član-jedan glas su novost u bh. političkom životu i SDP je prva politička partija koja je implementirala iste čak i u izboru čelnika lokalnih organizacija. Uvođenjem i uspješnom implementacijom ovog sistema SDP BiH je visoko podigao demokratsku ljestvicu u našoj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.