SDP BiH: Mostar kao jedinstven grad sa zaštićenim pravima svih građana

sdp bih

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte predviđa da Mostar bude jedna gradska cjelina.

„SDP BiH je, zajedno sa DF-om, podržao prijedlog izmjena Izbornog zakona vezanih za održavanje izbora u Mostaru, koji je ponudila nevladina organizacija Centar za mir i multikulturalnost. Kako je interresorna grupa za izmjene Izbornog zakona odbacila prvobitni prijedlog SDP-a i DF-a, odlučili smo podržati nestranački prijedlog organizacije sačinjene od građana Mostara svih nacionalnosti. Prijedlog, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, podrazumijeva Mostar kao jedinstveni grad sa sedam izbornih jedinica. Vijeće bi činilo 35 vijećnika, a iz svakog konstitutivnog naroda u Vijeće bi se biralo minimalno četiri, a maksimalno 15 vijećnika, dok bi se Ostalim također zagarantovalo jedno mjesto“, pojasnio je Mirsad Mešić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Predsjednik kantonalne organizacije SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoran Mikulić, izjavio je da je najveća novina to što bi se prema ovom prijedlogu gradonačelnik i dva dogradonačelnika birali direktno, sa jedne liste, glasovima svih građana Mostara.

„Na taj način osiguralo bi se da gradonačelnik odgovara svim građanima Mostara, a ne samo stranci koja ga je postavila. Cjelovito rješenje omogućava i zaštitni mehanizam, u smislu da sprječava mogućnost preglasavanja na etničkoj osnovi“, rekao je Mikulić.

Generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić je skrenuo pažnju prisutnima da su, osim pitanja Mostara, sporne i najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, kojima će se SDP BiH oštro protiviti. Kao najveći problem istaknuto je de facto ukidanje volje građana i uvođenje zatvorenih lista drastičnim povećanjem praga za kandidate. Također, posebno zabrinjavaju i najave o ukidanju zagarantovanih mjesta za manje zastupljeni spol.

„Posebno je zabrinjavajući način na koji se izmjene Izbornog zakona BiH donose, bez ikakve javne rasprave i bez mišljenja javnosti. Naročito zabrinjava šutnja nevladinih organizacija, akademske zajednice i svih ljudi i organizacija koji se predstavljaju kao eksperti i čuvari prava žena, građanskih prava, sloboda i demokratije“, rekao je Čengić i dodao da bi najavljene izmjene bile veliki korak unazad, čemu se bosanskohercegovačka javnost mora suprotstaviti.