Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH: Otvorena i bezuslovna podrška radu Suda i Tužilaštva BiH

sdp presica

Socijaldemokratska partija BiH daje otvorenu, bezuvjetnu i konstantnu podršku aktivnostima Suda i Tužilaštva BiH na otkrivanju i procesuiranju slučaja ometanja rada pravosuđa u predmetu “Keljmendi”, kao i drugim radnjama nadležnih pravosudnih organa u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u cijeloj BiH.

Ovim nastojanjima, smatra SDP, jasnu i iskrenu podršku trebaju dati i ostali akteri političkih procesa u državi, bez obzira na političku pripadnost, materijalni status, porijeklo ili društveni uticaj, jer su “državni pravosudni organi jedini zaduženi i ovlašteni da osiguraju da svi ljudi budu jednaki pred zakonom”.

Samo tako će, ističe ova stranka, BiH postati država pravde i jednakosti, što je minimum onoga što građani očekuju od državnih institucija.

Istovremeno, SDP osuđuje bilo kakve pokušaje zastrašivanja, prijetnji, stigmatiziranja bilo koga iz pravosudne zajednice budući da su takve aktivnosti neprihvatljive u demokratskom poretku, pa čak i kriminalne, te kažnjive po Zakonu.

– Pozivamo sve političke snage da se izdignu iznad bilo čijih interesa i da interes pravde stave na prvo mjesto. Mi ćemo kao odgovorna i na evropskim vrijednostima utemeljena partija uvijek biti protiv svih nasrtaja na pravosuđe države, jer su alternativa tome anarhija, selektivno provođenje zakona i apsolutna pravna nesigurnost za građane BiH – saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.

Ova stranka je mišljenja da “pravosudne institucije države BiH u ovom trenutku imaju poseban značaj za budućnost BiH jer ih se pokušava razvlastiti, omalovažiti pa čak i ukinuti”.