Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH pozvao građane da ne nasjedaju na nacionalističke igrokaze

sdp bih

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici dalo punu podršku zastupnicima SDP BiH i DF u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u nastojanjima da se osigura što hitnije održavanje sjednice ovog tijela sa isključivom tačkom razmatranja i usvajanja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Istaknuto je da prijedlog teksta zakona, koji su u parlamentarnu proceduru zajednički uputile ove dvije stranke, na jednostavan i ustavan način rješava pitanje implementacije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, bez produbljenja etničkih podjela i uvođenja dodatne diskriminacije, što od Bosne i Hercegovine izričito zahtijeva i Vijeće za vanjske poslove EU.

SDA i HDZ su pozvani da pokažu ozbiljnost po ovom važnom pitanju i da zakažu sjednicu Parlamenta FBiH u propisanom roku od 14 dana. U suprotnom, pokazat će da su unaprijed najavljene političke krize i blokada implementacije izbornih rezultata nakon općih izbora 2018. godine, zapravo dio njihovog plana. Nezavisno o tome kome će izborni rezultati 2018. godine ići u prilog, potrebno je učiniti sve kako bi se očuvao demokratski poredak, a ne isključivo vlastite pozicije u vlasti.

Iskazana je zabrinutost činjenicom da su uobičajene, sinhronizovane i međusobno dogovorene predizborne „igre rata“ započele preuranjeno, čak i prema standardima nacionalističkih lidera, a sve u cilju strašenja i homogenizacije stanovnika Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH poziva građane da ne nasjedaju na već puno puta reprizirani nacionalistički igrokaz, u kojem svađe redovno traju nekoliko predizbornih mjeseci, a čvrst zagrljaj i „bratsko“ rasparčavanje plijena više od tri godine.

Na kraju, Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo vladajuću koaliciju da se umjesto beskorisnim diskusijama o ispraznim pitanjima bave odgovorima na pitanja iz EU upitnika i drugim za državu prioritetnim problemima. Umjesto nametanja suštinski nepostojeće dileme oko izbora između puta u NATO ili puta u izolaciju, vladajuće stranke su pozvane da se pozabave izgradnjom autoputa.

Članovi Predsjedništva su zaključili da su čak i prepirke oko procedure obliježavanja Dana državnosti BiH jasan pokazatelj stanja vladajuće koalicije. Nesposobnost da se, uz poznati nedržavnički pristup Mladena Ivanića, makar u takvim ceremonijalnim dešavanjima usaglase Bakir Izetbegović i Dragan Čović, najbolje oslikavaju disfunkcionalnost vlasti na svim nivoima.

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku OO SDP Donji Vakuf i osudilo pritiske i prijetnje kojim su izloženi članovi partije u ovoj općini od strane SDA, koja odbija da se pomiri sa činjenicom da je izgubila većinu u Općinskom vijeću Donjeg Vakufa.