Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH: Presuda Mladiću treba biti prekretnica

mladic izbacivanje

Presuda, kojom je Ratko Mladić od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez sumnje je istorijski događaj, prije svega za žrtve zločina, a onda i za državu BiH i sve njene građane.

Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da počinitelji najvećih i najbrutalnijih zločina koji su ikada viđeni, uključujući i zločin genocida u Srebrenici, ipak bivaju osuđeni, u poštenom i fer sudskom procesu.

Presuda jednom od ključnih egzekutora zločina protiv svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, koji su branili njen suverenitet i ideju zajedničkog života svih njenih građana i naroda, stoga predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Jednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom.

SDP BiH smatra da je ovo trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti svih žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.

U pomen naših najbližih, naših članova porodica, sugrađana i sunarodnjaka, koji su kao žrtve zločina izgubili svoje živote, ovo društvo mora konačno povesti brigu o njihovim porodicama, ali i svim drugim žrtvama koje su zločine preživjele.

Iako pojedinačni slučajevi zadovoljenja pravde, poput presude Ratku Mladiću, predstavljaju ohrabrenje i jačaju vjeru u pravičnost, u ovom trenutku potrebno je istaknuti istinu da je Bosna i Hercegovina daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica počinjenih zločina. Mada brojni pojedinačni ratni zločinci osuđeni za zlodjela, ratne ideologije, nažalost, i dalje žive, pa i dominiraju javnim i političkim životom BiH.

Žrtve zločina, izbjeglice i povratnici, i danas su izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama.

O tome svjedoče presude domaćih i međunarodnih sudova kojim se potvrđuje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u Bosni i Hercegovini.

SDP BiH se stoga nada da će današnja presuda poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, kako na domaćoj političkoj sceni, tako i u susjedstvu.

Ovo je prilika da se, prije svega, promijeni odnos društva prema žrtvama, njihovim pravima i njihovom dostojanstvu unutar naše države.

Također, ovo je prilika da naši najbliži susjedi preispitaju ulogu i svoj odnos prema prihvatanju BiH kao nesporne, trajne kategorije sa međunarodnim pravnim subjektivitetom.

Konačno, smatramo da bh. društvo ima snage poraziti ratnu ideologiju mržnje i podjele Bosne i Hercegovine samo obnovom principa solidarnosti i zajedništva.

Takvo društvo je društvo u kojem svi zločinci, umjesto žrtava, bivaju obilježeni kao njegova najsramotnija pojava vrijedna najstrožije osude, izolacije i sankcije. Takvo društvo je društvo u kojem, umjesto zločincima, svim žrtvama pripada poštovanje, štiti njihovo dostojanstvo i dodjeljuje časna i istaknuta pozicija.

Za takvo društvo i takvu BiH se vrijedi boriti. To smo dužni, prije svega, žrtvama, a onda prema našoj djeci, kojoj moramo osigurati normalnu budućnost i siguran život.