Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH protiv povećanja izbornog cenzusa za kandidate

predsjednistvo sdp233

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH odbacilo je kao nedemokratske izmjene
Izbornog zakona BiH, vezanog za podizanje kandidatskog cenzusa na 15 posto, što
predstavlja uvođenje zatvorenih listi na mala vrata. U praksi, to znači da će mali broj
kandidata biti u mogućnosti prestići nekoga unutar liste, čime bi, umjesto preferencija
građana, političke stranke i njihova rukovodstva imale presudnu riječ u izboru kandidata.

Usvojen je zaključak da zastupnici SDP BiH u državnom Parlamentu glasaju protiv najavljenih izmjena Izbornog zakona.

Nakon što je usvojen Zakon o državnoj službi FBiH, vladajuća koalicija na državnom nivou, putem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, želi na isti način dovesti politički podobne kadrove, upitnog kvaliteta, na najviše položaje u državnoj službi.

Predsjedništvo SDP pozvalo je Vijeće ministara BiH da osigura hitnu objavu rezultata popisa i spriječi bilo kakve zloupotrebe i brisanje građana BiH iz popisa, po bilo kojem osnovu. Ovo je zakonska obaveza Vijeća ministara BiH i odgovornost za finaliziranje ovog procesa je u rukama parlamentarne većine, koja je od tehničkog pitanja napravila političku trakavicu u kojoj se stotine hiljada građana ove zemlje gumicom žele obrisati, kako bi se vještački promijenila etnička slika države.

Usvajanje Zakona o radu FBiH na federalnom Domu naroda od strane vladajuće koalicije SDA-HDZ-SBB ocijenjeno je katastrofalnim, a još je poražavajuća činjenica da vladajuća većina nije prihvatila nijedan, od 24 amandmana delegata SDP-a, što je jasan dokaz ponovne žurbe vladajuće koalicije i ispunjavanja želja krupnog kapitala, a sve preko leđa radnika i Predsjedništvo SDP-a još jednom je pozvalo Vladu da bez odlaganja osigura punu primjenu Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, umjesto što se bavi formiranjem besmislenih komisija čija će jedina svrha biti dodatna potrošnja budžetskih sredstava.

Ukoliko Vlada to ne uradi, bit će to jasna poruka kako je njena politika usmjerena ka zaštiti kriminalaca i ratnih profitera, stoji u saopćenju SDP-a.