BiH

SDP BiH: SDA je prihvatila plan skrojen po želji HDZ-a i SNSD-a

25/08/2015

Takozvani mehanizam koordinacije skrojen u vrhu HDZ i SNSD, a prihvaćen od strane SDA, uvod je u rekonstrukciju Bosne i Hercegovine po želji Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Politička naivnost SDA i želja za ostankom u vlasti na ovom primjeru doživjela je vrhunac kroz njegovo odobravanje, što će, u konačnici, kreirati sistem u kojem će svaki kanton moći blokirati evropski put i što je, ništa drugo, do stvaranje HDZ-ovog trećeg entiteta.

Uvođenje kantona i entiteta kao ravnopravnih u ovom procesu bh. institucijama jeste razvaljivanje i slabljenje BiH i dodatno usporavanje evropskog puta, kao i uvod u ustavne promjene.

Umjesto mehanizma koordinacije aktuelne vlasti nam nude mehanizam dezintegracije i ucjene države, kojim će kantoni ucjenjivati ostale, čime se u startu osporava svaka mogućnost dogovora.

Pozivamo izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvoli evidentno kršenje Ustava BiH

Sada je u potpunosti jasno da su SNSD, HDZ i SDA čekali da Socijaldemokratska partija BiH ne bude u vlasti, kako bi ponovo vratili prijedlog koji, dok smo bili u Vijeću ministara i Vladi FBiH, nikada nismo htjeli prihvatiti.

U ovom procesu je očita i licemjernost predstavnika međunarodne zajednice, koja se ranije oštro protivila ovakvom modelu, a sada prihvatanjem istog podržava podjele unutar zemlje i dalju dezintegraciju.

Pozivamo izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvoli evidentno kršenje Ustava BiH jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori sa EU, isključiva nadležnost države.

SDP BiH će zajedno sa svima onima koji žele dobro Bosni i Hercegovini učiniti sve da ih spriječi u blokadi i razvaljivanju naše domovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.