Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH započeo pripreme za predstojeće lokalne izbore

BiH

neka(5)

Više od 300 članova rukovodstava svih općinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDP BiH učestvovalo je tokom vikenda u dvodnevnom strateškom planiranju u Tesliću. Ovo je prvo od tri zakazana radna okupljanja ovog tipa, te jasan znak da su socijaldemokrati na vrijeme i sa velikom ozbiljnošću započeli široke pripreme za predstojeće lokalne izbore, saopćeno je iz SDP-a,

Učesnicima je predstavljen nacrt aktivnosti za naredni period, koji su lokalne organizacije korigovale i uobličavale u ovisnosti od vlastitih kapaciteta, mogućnosti i potreba. Prihvaćen je plan edukacija aktivista, posmatrača i kandidata. Izdata su uputstva i načini za izradu lokalnih izbornih programa i lokalnih politika, te su uspostavljeni rokovi za njihovo usvajanje i prezentaciju, kao i rokovi za usvajanje lista.

– Glavni odbor se neće miješati u kreiranje općinskih i gradskih izbornih lista. Ono što morate poštovati su odrednice o zastupljenosti žena, mladih i seniora, kao i odrednice o multietničnosti lista SDP-a. Obratite pažnju da naše liste predstavljaju društvo Bosne i Hercegovine, svu njegovu kompleksnost i različite društvene slojeve. Naročito vam skrećem pažnju da liste moraju kreirati i usvojiti općinski odbori, ne smije se desiti da sav proces završe kadrovske komisije ili drugi uski krugovi ljudi. Općinski odbori su najviši i najbrojniji organi, oni imaju najveći kapacitet i trebaju preuzeti najveću odgovornost – poručio je u svom obraćanju Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Unatoč iscrpnoj godini, obilježenoj unutarstranačkom reformom, učesnici su pokazali optimizam i spremnost, te sebi zadali gust raspored do oktobarskih izbora. Još jednom je potvrđeno opredjeljenje za okupljanje i jačanje ljevice i građanski orijentiranih stranaka, te su razmatrani konkretni načini uspostavljanja i provođenja te saradnje na terenu, uvažavajući specifičnost svake općine.

sdp