Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP će podržati izglasavanje nepovjerenja Vladi SDA – SBB i HDZ

parlament fbih dom naroda (1)

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da povuče iz parlamentarne procedure izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, kojim se predlaže odgoda početka primjene ovog zakona.

Ovaj zakon nalazi se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo javnost kako je ovaj zakon na snazi već gotovo tri godine tokom kojih vlast SDA – SBB i HDZ nije učinila ništa kako bi se on počeo primjenjivati.

Obaveza Vlade je osigurati provođenje zakona, a ne beskonačno odlagati njegovu primjenu čime direktno staju u odbranu kriminala i korupcije.

Zakonom je, pored ostalog, propisano uspostavljanje posebnih pravosudnih institucija u okviru Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva Federacije BiH. One su nadležne za krivično gonjenje i suđenje najtežih oblika korupcije, organiziranog kriminala, terorizma, privrednog kriminala i privatizacijskih prevara na teritoriju cijele Federacije BiH.

Vlada Fadila Novalića najprije nije utrošila novac predviđen u budžetu za 2015. godinu koji je ostavljen od strane Vlade koju je vodio SDP BiH, kao što nije utrošila ni jednu KM za sprovođenje ovog zakona i iz budžeta za 2016. godinu. Ukoliko se usvoje predložene izmjene zakona uvjereni smo i kako će novac koji je planiran budžetom za 2017. godinu također ostati neutrošen.

Odnos Novalićeve Vlade prema ključnom zakonu koji bi trebao osigurati efikasniji obračun države sa organiziranim kriminalom i korupcijom jedan je od ključnih razloga zbog kojih ova Vlada treba da ode.

SDP će stoga podržati izglasavanje nepovjerenja Vladi SDA – SBB i HDZ i zbog njenog očitog opstruiranja borbe protiv kriminala i korupcije.