SDP, DF i SBB održali sastanak u vezi zakona o izbornim jedinicama

sdp_df_sbb222

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) održali su danas sastanak o zajedničkom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao da se ne mijenja obim izbornih jedinica već broj mandata u skladu s važećim popisom stanovništva.

– Smatramo da je veoma bitno da sve stranke kažu svoje mišljenje o ovoj temi jer želimo da se omogući implementacija rezultata izbora 2018. godine, odnosno uspostava Doma naroda FBiH, a kasnije Doma naroda BiH. Mi danas nećemo donositi nikakve zaključke, dogovore, niti tražiti od bilo koga danas niti ubuduće da se izjašnjava o ovome zakonu. Ovo je bilo samo tehničko upoznavanje sa zakonom – kazao je Čengić dodajući da će ovakav sastanak imati i s ostalim parlamentarnim strankama.

Član Predsjedništva DF-a i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je da su DF i SDP-e uputile prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru i da se tražila vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

– Sama namjena zakona je ono goruće putanje, a to je implementacija izbora 2018. godine i mi smatramo da s ovakvim prijedogom zakona, ukoliko bi on bio usvojen, možemo prevazići taj vakum koji se desio nakon brisanja tačke Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH – izjavio je Dunović.

Prijedlog ovog zakona maksimalno je usklađen s Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH.

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a, kazao je da su predložena rješenja na tragu nekih rješenja koja je i SBB ranije predlagao posebno u smislu popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta.

– Treba biti realan i na kraju će vjerovatno rješenje biti nađeno kroz napore EU i Ambasade SAD-a u sastancima sa svim parlamentarnim strankama na federalnom i državnom nivou. Idući sastanak je naredne sedmice. Oni su izuzetno opredijeljeni da se ovo pitanje riješi kako bi se izbori implementirali naredne godine – kazao je Arnaut.

Zakon se, kako navode iz SDPBiH, sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uvjetima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona, navode iz SDPBiH.