BiH

Oštra kritika

SDP: DF i SBB za ljubav Bakira Izetbegovića ruše podršku međunarodne zajednice

13/12/2019

"SDP BiH više neće razmatrati nikakvu saradnju s DF-om"

Socijaldemokratska partija (SDP) oglasila se povodom formiranja nove većine u Kantonu Sarajevo, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dogovorom DF-a, SBB-a i SDA o principima uspostave vlasti, a koja podrazumijeva i rušenje Vlade Kantona Sarajevo, konačno se i zvanično potvrdilo ono što javnost odavno zna. Sada je valjda i onima koji su sumnjali i tražili neke navodne velike principe zbog kojih DF pristaje biti produžena ruka SDA jasno kako se ne radi o bilo kakvim principima, već o bespogovornom ispunjavanju želja SDA.

U KS, da podsjetimo, nema ni HDZ-a, ni SNSD-a na kojima Komšić godinama gradi svoju politiku. Jedini problem u KS kada je riječ o DF-u je činjenica da u toj Vladi nema SDA. Današnjim sporazumom DF je prešao granicu i pokazao se još jednom kao do najstabilniji partner SDA, SNSD, HDZ BiH, pa i Laburista ratnog zločinca Fikreta Abdića, s kojim ustrajno koaliraju praktično od svog osnivanja. Dodamo li svemu ovome i činjenicu da DF i SBB ovim okreću leđa i zvaničnom stavu Matthewa Palmera i State Departmenta, jasno je da ove dvije stranke za ljubav Bakira Izetbegovića jesu spremne rušiti svaku podršku koju su predstavnici međunarodne zajednice dali građanima i Vladi KS. Uvjereni smo da će građani ovu novu izdaju DF-a, stranke za privatne potrebe nekolicine ljudi unutar stranke i SDA čiji su satelit, kazniti na sljedećim izborima.

SDP BiH više neće razmatrati nikakvu saradnju s DF-om, jer ih više ne smatramo ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim saradnicima SDA, a samim tim i HDZ-a i SNSD-a. Bit će interesantno vidjeti kakvo nas obrazloženje čeka kad je riječ o izbornom zakonu. Mi u SDP-u ćemo nastaviti svoju principijelnu politiku, daleko od ličnih interesa Bakirovih satelita”, zaključuje se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.