BiH

Saopćenje

SDP: Dok vlast udara ratne bubnjeve, penzionere ubija siromaštvo

06/10/2021

Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština, kažu iz SDP-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta Federacije BiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija, saopćeno je iz ove stranke.

Ovaj prijedlog je urađen u saradnji sa ekonomskim ekspertima, te očekujemo kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima. Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština, kažu iz SDP-a.

– Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske.

Sve ovo ne dotiče previše Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, za čijeg mandata se ništa konkretno nije uradilo za pomoć penzionerima, osim ad-hoc rješenja na nivou mjesečne humanitarne pomoći.

Očekujemo kako će se umjesto lupanja u ratne bubnjeve i populističkog dokazivanja ko je veći patriota, politika vladajućih stranaka usmjeriti na povećanje životnog standarda građana, te da se u tome prvo krene od penzionera, koji su se najviše žrtvovali u prošlosti da bi mi danas imali društvo kakvo imamo.

Sumnjamo da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija.

Na kraju, pozivamo i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim želimo omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju, stoji u saopćenju SDP-a.

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.