Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Društvena opasnost je bahato ponašanje Vlade FBiH

sdp bih

Premijer Fadil Novalić upoznao je jutros javnost da je Vlada Federacije BiH uputila Prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora za FBiH na ocjenu ustavnosti, o čemu bi konačnu odluku trebao donijeti Ustavni sud FBiH.

Socijaldemokratska partija BiH smatra ovaj potez žalosnim iz više razloga, a najvažniji je taj da se radi o prijedlogu Opšteg kolektivnog ugovora za FBiH, što znači da on nije niti stupio na snagu, a za šta najveće zasluge ima upravo Vlada FBiH, koju vode SDA-HDZ-SBB.

Čak je i najvećim laicima jasno da Ustavni sud FBiH ne može i neće razmatrati akt koji uopšte nije stupio na snagu i samim tim ne može biti niti u skladu, niti u neskladu, sa Ustavom FBiH, ali premijer Novalić i ostali „stručnjaci“ koji su ovo podržali to vjerovatno ne razumiju.

Druga porazna činjenica jeste da premijer Novalić osuđuje dogovor koji su postigli Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca FBiH i na svaki način ga nastoji spriječiti.

Katastrofalno je da Federaciju BiH vodi čovjek i Vlada kojima smeta podizanje minimalne plate za „čak 12,6 posto“ i koji kažu da je svako povećanje za više od tri posto društveno opasno! Zvuči prosto nevjerovatno da toliku količinu bahatosti možemo vidjeti u javnim nastupima premijera i drugih članova Vlade FBiH, kojima je očito cilj da radnici u BiH budu
robovi i rade za što niže plate, kako bi poslijeratni tajkuni imali što veći profit.

Podsjećamo javnost da je u svojim istupima iz jula prošle godine premijer Novalić obećavao da će Vlada nastojati da dođe do povećanja minimalne plate u FBiH na 450 do 500 KM, a sada, kada su se socijalni partneri sporazumili da ona bude 406 KM, on i Vlada FBiH takav dogovor nazivaju društveno opasnim i odbijaju da daju saglasnost na njega, iako po Zakonu o radu FBiH nisu strana u postupku.

SDP BiH najoštrije osuđuje nezakonito ponašanje Vlade FBiH i poziva je da, konačno, počne raditi u interesu građana i radnika, te prestane opstruirati svaki dogovor koji bi poboljšao životni standard građana FBiH. Smatramo da je Vlada SDA-HDZ-SBB ta koja je društveno opasna, a ne radnici kojima žele vladati poput kalifa.