SDP: Fašistički napadi u Mostaru

partizansko groblje u mostaru (11)

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje današnji napad na članove Kantonalne i Gradske organizacije SDP-a Mostar, te na članove UABNOR-a, prilikom polaganja cvijeća na Partizansko groblje u Mostaru.

Napad na osobe koji su došli da dostojanstveno obilježe Dan državnosti svoje domovine, nastavak je povampirene fašističke ideologije, koja se još ne može pomiriti sa porazom iz 1945. godine.

Očigledno je da je Mostar i dalje plodno tlo za jačanje neofašizma, što je samo nastavak politike podjela koja se decenijama promovira u ovom gradu. Takva politika odgovara onima koji, na osnovu mržnje i straha, ovaj grad i dalje žele dijeliti na dvije strane.

Međutim, bilo kakvi napadi ne mogu obezvrijediti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a i antifašističkim vrijednostima i da će se sutra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

SDP BiH će se i dalje protiv politike podjela boriti na sve moguće načine, a ovim putem apeliramo na sigurnosne organe da, konačno, pred lice pravde privedu počinioce ovog sramnog djela.