Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopštenje stranke

SDP: Građani Bosne i Hercegovine su bolji nego oni koji bi trebali brinuti o njima

izacic

Sasvim je jasno da je od početka pandemije do danas prošlo dovoljno vremena da se uspostave svi komunikaciono-infrastrukturni kanali, te da nema izgovora za nemile scene iz karantinskih centara, kao i nedavne scene sa graničnih prelaza

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u ponašanju države i nadležnih institucija prema našim državljanima koji su u karantinu zbog toga što su došli iz inozemstva, vidi krajnje antiljudski odnos, koji se ničim ne može opravdati, kaže se u saopštenju ove stranke koje prenosimo u cjelosti.

Sasvim je jasno da je od početka pandemije do danas prošlo dovoljno vremena da se uspostave svi komunikaciono-infrastrukturni kanali, te da nema izgovora za nemile scene iz karantinskih centara, kao i nedavne scene sa graničnih prelaza.

Javnost je svjedočila višednevnom otezanju pri zbrinjavanju naših državljana, koji su morali napustiti druge države, da bi im uslovi smještaja po dolasku u BiH bili neadekvatni i često prepušteni nevladinom sektoru. Ipak, nadležne institucije nisu htjele učiti iz vlastitih grešaka, pa se situacija dodatno pogoršala.

Očito je da institucije BiH, poput Granične policije i štabova civilne zaštite, vole prebacivati krivicu i nadležnost jedni na druge dok su naši brojni građani čekali i po nekoliko dana na graničnim prelazima. Vrhunac antiljudskog odnosa, po uzoru na ratne scene, bio je čin oduzimanja ličnih dokumenata. Takve metode se ne provode ni prema optuženim.

Posljednje nemile scene iz karantinskih centara širom Bosne i Hercegovine, dokaz su tome da su građani prepušteni sami sebi. Strpani u kolektivni smještaj na preduge rokove karantina, koji se ne propisuju ni u jednoj ozbiljnoj državi, bez ikakvog objašnjenja, a često i bez ikakve medicinske provjere ili kontrole, državljane BiH iz drugih država učinilo je jednim od najvećih žrtava ove pandemije.

Osim toga, veliki broj građana koji je prošao mjere samoizolacije na graničnim prelazima, ali i u drugim državama, te imaju validne medicinske potvrde tamošnjih institucija da nisu zaraženi, bez ikakvog objašnjenja bivaju smješteni u karantine na dodatnih 14 dana samoizolacije, što je samo po sebi apsurd.

SDP BiH poziva Krizni štab da odmah reaguje po ovom pitanju i prestanu državljane BiH tretirati kao zatvorenike. Građani rođeni u BiH moraju imati sve uslove i sva prava zagarantovana na teritoriji svoje države, a trenutni odnos debelo prevazilazi čak i donesene mjere. Potpuno je jasno da represivnim metodama država nastoji sakriti činjenicu da zdravstvene, smještajne i druge mjere ne provodi adekvatno.

Svi građani BiH, koji su u proteklom periodu došli iz inozemstva, morali su biti u zadovoljavajućem karantinu, testirani po dolasku i praćeni u humanim uslovima, što se u većini karantinskih centara, nažalost, nije ni desilo.

Nedvojben je zaključak da se u krizi najbolje ponašaju upravo građani i izloženi radnici, dok navodni čuvari njihovih interesa iz hladovine kabineta čine grešku za greškom i provociraju potpuni raspad sistema.

SDP BiH poziva građane da i dalje poštuju zdravstvene mjere samoizolacije, higijene i socijalne distance, ali istovremeno institucije moraju početi pokazivati mnogo veći stepen brige za građane, inače će od mjera zaštite ostati samo gola sila, navodi se u saopštenju.

sdp