Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Hrvatska različito tretira građane iz RS i FBiH

BiH

sasa magazinovic (2)

Nedavno je otkrivena još jedna diskriminacija građana Bosne i Hercegovine. Ovaj put je to diskriminacija po entitetskoj osnovi. Radi se o tome da stanovnici BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj mogu, a oni koji žive u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH ne mogu sticati pravo vlasništva nad nekretninama u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u Informaciji o uzajamnosti u sticanju prava vlasništva nad nekretnina između Republike Hrvatske i ostalih država, podijelilo je Bosnu i Hercegovinu na FBiH, RS i Brčko distrikt.

Nakon što je izostala bilo kakva reakcija institucija vlasti, predsjednik Glavnog odbora i poslanik SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović je na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića poslao upit kojim se traži informacija o konkretnim aktivnostima koje su institucije BiH, kako samostalno, tako i u saradnji sa nižim nivoima vlasti, poduzele da se otkloni ova diskriminacija građana Bosne i Hercegovine.

Poseban interes za rješavanje ovog problema vlada u pograničnim dijelovima gdje državljani BiH imaju konkretne probleme, te su sve glasniji zahtjevi prema vlastima da se pozabave ovim problemom. „Nemanje nadležnosti“ niko od ovih ljudi ne prihvata kao odgovor, jer je jasno da je vlast na svim nivoima sačinjena od istih stranaka.

Posljednja diskriminacija u nizu, ovog puta na entitetskoj osnovi, ukazuje nam na svu neefikasnost i nebrigu vlasti i njihovih kadrova u institucijama. Posebno su za borbu protiv takve diskriminacije odgovorne i dužne vlasti na nivou države. Građani su dovedeni u apsurdnu situaciju da u okviru iste zemlje, a negdje čak i u okviru istog naselja, jedni imaju a drugi nemaju ista prava, u zavisnosti od toga u kom entitetu se nalazi njihova ulica.