Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Instrukcija Vlade RS-a je pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka BiH

sdp-izbori

Instrukcija Vlade Republike Srpske da sve institucije ovog entiteta prekinu saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) je jedan od najdirektnijih protupravnih udara na ustavno-pravni poredak BiH nakon Dejtona, jer ova odluka Vlade RS ne može biti drugačije shvaćena nego kao pokušaj državnog udara, i definitivno je došlo vrijeme da se ovom teroru nad državom BiH stane u kraj.

SDP će svim legitimnim sredstvima biti odlučna prepreka ovakvim pokušajima rušenja države iza kojih stoje pojedinci i grupe koje time žele zaštititi lične kriminalne interese, a nikako interes bilo kojeg naroda koji želi pravdu i neovisne institucije za provođenje zakona.

SDP BiH najoštrije osuđuje planirano i sinhronizirano djelovanje vlasti u RS-u čime se direktno ugrožava mir i stabilnost u našoj zemlji. Nakon nekoliko uzastopnih najava neustavnih i antidejtonskih referenduma od strane režima u RS-u, kap koja je definitivno prelila čašu je današnja instrukcija.

Pozivamo sve nadležne institucije, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da odmah reaguju konkretnim mjerama prema odgovornima za rušenje institucija i ustavno-pravnog poretka našoj zemlji.

SDP, kao ni ogromna većina građana iz cijele Bosne i Hercegovine, neće dozvoliti da budu bilo čija moneta za potkusurivanje, a posebno ne onima koji zbog zaštite svojih lopovluka i kriminala žele cijelu državu uvesti u potpuni haos.

sdp