SDP: Izetbegović i SDA potpisali su danas kapitulaciju pred Dodikom

niksic sdp (1)

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH tvrdi da su Bakir Izetbegović i SDA potpisali, kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, bezuslovnu kapitulaciju pred Miloradom Dodikom i njegovom politikom uništavanja i razgradnje države Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da danas dogovoreni mehanizam koordinacije predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i kantoni “dobili status jednak državi i njenim vlastima”. Iz SDP-a tvrde kako je ovo uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu.

– Potpuno je neshvatljivo da takve dogovore ne samo da podržava, već ih i organizira predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Wigemark. Sasvim smo sigurni da evropski standard nije odlučivanje za kafanskim stolovima, već se, naprotiv, BiH i njeni građani na ovaj način samo dodatno udaljavaju od ključnih evropskih vrijednosti, navodi se u saopćenju SDP-a.

Iz ove stranke poručuju kako će koristiti “sve oblike političke borbe da ne dozvoli urušavanje države pod izgovorom navodnog evropskog puta.

-Naš cilj je da u EU uđe snažna država, a ne tri megakantona ili entiteta, ističe se, između ostalog, u saopćenju za javnost SDP-a BiH.