Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Izetbegović mora objasniti kome je SDA prodala hotel u Srebrenici

BiH

hotel1

Prodajom Fabrike duhana Sarajevo (FDS) fantomskoj firmi sa dva uposlenika, pored ostalog, Vlada SDA – SBB i HDZ prodala je i Hotel „Aura“ u Srebrenici, koji se gradi još od 2009. godine. Tako je sada vlasnik ovog hotela postao Alexander Walter, direktor u više od 36 firmi i osoba koja se dovodi u vezu sa pranjem novca teškim nekoliko milijardi KM, što je već predmet istražnjih radnji širom EU.

Takav investitor svakako je po mjeri Bakirove SDA, koja već decenijama koristi FDS kao stranački bankomat. Ne sumnjamo da će se ta praksa nastaviti i sa novim vlasnicima. Upravo je Bakir Izetbegović 2009. godine sa čelnicima FDS-a u Srebrenici najavio izgradnju ovog hotela, a njegov trenutni savjetnik za pitanja povratnika i dijaspore Dževad Mahmutović višegodišnji je član Nadzornog odbora i Odbora za reviziju FDS-a.

Prema raspoloživim informacijama, u izgradnju je FDS do sada uložio oko 10 miliona KM, a hotel je, prema najavama, trebao biti otvoren prvo 2011. pa 2013. godine. Posljednji put je svečano najavljeno kako će krenuti sa radom početkom 2016. godine. Kao što je poznato, hotel i dalje ne radi.

Sudbina ovog hotela samo je jedno od brojnih pitanja na koje Vlada FBiH mora odgovoriti na sjedinici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, čije održavanje je zatražio SDP. Prema Poslovniku o radu ovog Doma, sjednica bi se morala održati najkasnije do petka 30. septembra. Zato pozivamo Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića da na osnovu skupljenih potpisa, predatih u skladu sa poslovnikom, hitno zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o prodaji FDS. SDP neće odustati od istrajavanja na istini i zaustavljanju, u najmanju ruku, sumnjive rasprodaje svega što je vrijedno.

Također, pozivamo Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića da javnosti saopšte ko zapravo stoji iza fantomske firme koja je kupila FDS i u čijim rukama će završiti banke čiji je vlasnik FDS – hoteli, udjeli u kompanijama i ostala imovina.

Ponovo pozivamo nadležna tužilaštva da se hitno uključe u ovaj slučaj, tim prije, što još od 2013. godine postoji krivična prijava Finansijske policije FBiH o kriminalu počinjenom prilikom izgradnje ovog hotela, a za koji se sumnjiče visokopozicionirani kadrovi SDA.

Odnos Bakira i njegove SDA prema državnom kapitalu najbolje se vidi upravo na primjeru potpunog odsustva bilo kakve želje da se makar ovaj objekat, koji je Srebrenici više nego potreban, sačuva za potrebe građana ovog grada.