BiH

Mostar

SDP: Narušena sigurnosna situacija u Hercegovini plod je anarhije u MUP-u

09/10/2019

Pozvali su spomenute vladajuće stranke da riješe nagomilane probleme u HNK te da kantonalni MUP vrate u zakonske okvire

Mostarski Gradski odbor SDP-a BiH i Kantonalni odbor SDP-a HNK iskazali su zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Hercegovine, navodeći kako je sigurnost posebno narušena na području Mostaru i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Dok nas iz ministarstva unutrašnjih poslova uvjeravaju kako je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, a MUP spreman odgovoriti na sve izazove, u posljednja tri dana desila su se tri ubistva”, navode iz SDP-a.

Smatraju kako je sigurnost posebno narušena na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su se, kako kažu, u posljednje vrijeme, osim dva ubistva, učestalo dešavale tuče i huliganski ispadi navijačkih grupa.

Sve ovo, kako ističu, unijelo je strah i nesigurnost u građane Mostara koji se boje za vlastitu i sigurnost svoje djece.

“Razlog ovakvoj situaciji je višegodišnja anarhija u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, koja je plod privatizacije MUP-a od strane SDA i HDZ-a. Podsjećamo na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno. Osim toga, u MUP-u fali 280 policajaca, a postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja”, saopćili su iz SDP-a.

Pozvali su spomenute vladajuće stranke da riješe nagomilane probleme u HNK te da kantonalni MUP vrate u zakonske okvire.

“Pozivamo ove dvije vladajuće stranke da umjesto medijskih prepucavanja počnu rješavati nagomilane probleme na području našeg kantona, MUP vrate u zakonske okvire, a policajcima isplate obećana potraživanja. Policijskim službenicima potrebno je omogućiti i svu potrebnu opremu što bi rezultiralo profesionalnijem obavljanju posla i porastu preventivnog djelovanja”, stoji u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.