Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Ne smije se dozvoliti destabilizacija Oružanih snaga BiH

sdp-press2

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane BiH da ne dozvole učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi koju vlasti entiteta RS organiziraju povodom 9. januara, neustavnog dana tog entiteta.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH to je pokušaj da se oslabe i destabiliziraju Oružane snage BiH, a sa krajnjim ciljem da se dodatno uspori i oteža put BiH ka članstvu u NATO savezu.

Nadležnost i odgovornosti Predsjedništva BiH i Ministarstva odbrane su vrlo jasne i precizne i ove institucije dužne su poštivati zakon, te presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje su konačne i obavezujuće – navode iz SDP-a.

Također ističu da bi svako njihovo nepostupanje u skladu sa tim principima bilo nezakonito djelovanje te ih upozoravaju da “se ne upuštaju u takve aktivnosti i avanture koje bi mogle imati dalekosežne negativne posljedice po aspiracije BiH ka članstvu u NATO savezu”.

Punopravno članstvo BiH u toj asocijaciji strateški je interes države BiH i niko nema pravo ugrožavati taj proces. Umjesto parola i jeftinog populizma članovi Predsjedništva BiH i čelnici Ministarstva odbrane BiH dužni su, u ovom slučaju, štiti interese BiH, te spriječiti destabilizaciju Oružanih snaga BiH, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.