SDP: Nedopustive izmjene Izbornog zakona koje dijele državu

sastanak reformska agenda

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić bio je domaćin sastanka sa delegacijom Ambasade Turske, koju je predvodio turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koč.

Na sastanku je razgovarano u trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, a predsjednik Nikšić je turskog ambasadora upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju neuspjele revizije presude Međunarodnog suda pravde, kao i o sve češćim najavama izmjena Izbornog zakona, koji državu BiH neminovno vode u dalje podjele.

„SDP BiH je čista srca podržao reviziju presude, bez ikakvih skrivenih namjera. Nismo željeli da revizija bude inicijativa samo jedne stranke ili jednog pojedinca. I tada, a i sada, smatramo da je revizija bila potrebna zbog toga što žrtve moraju doći do pravde kroz međunarodni pravosudni sistem i institucije.

Nažalost, svima nam je sakrivena najbitnija informacija, a to je da Sakib Softić više nema ovlaštenja da pokrene zahtjev za reviziju presude. SDP-u je, ispred svega, bitan interes države BiH, ali nam je bitno i da svoj odnos sa drugim političkim strankama gradimo na povjerenju i međusobnoj saradnji, što, po pitanju revizije, nije bio slučaj“, naveo je Nikšić i dodao kako je pred BiH i njenim građanima novi izazov, a to su najave o izmjenama Izbornog zakona.

„Za nas je nedopustiva bilo kakva izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se propisivala nova etnička segregacija građana i daljnja etnička podjela države. BiH je potrebna decentralizacija i regionalizacija, a ne, nipošto i ni po koju cijenu, etnička federalizacija. Koncept, po kojem svi građani imaju mogućnost da biraju i da budu izabrani, nezavisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, jedino je prihvatljiv za SDP BiH.

Naš odgovor na ovakve najave jeste inicijativa o ukidanju kantona u FBiH, čime bi se značajno poboljšali uslovi života građana u većem bh. entitetu. SDP će se zalagati za promjene Izbornog zakona, u smislu promjene izbornog procesa, odnosno, da izborni proces bude što više transparentniji, te da rezultati izbora više ne zavise od brojača glasova, nego od volje glasača“, rekao je Nikšić, koji je na kraju ambasadora Koča upoznao i o procesu okupljanja lijevog bloka koji će zajednički nastupiti na predstojećim opštim izborima 2018. godine.