Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Nemoguće donošenje strateških odluka bez učešća Parlamenta FBiH

BiH

sdp predsjednistvo (2)

U Sarajevu je jučer održana sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH na kojoj je usvojen prijedlog Pravilnika o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika/predsjednicu partije, o čemu će konačni sud dati članovi Glavnog odbora SDP BiH na sjednici koja će biti održana u Doboju 27. juna.

[quote_box_right]Predsjedništvo je osudilo najavu Vlade Federacije BiH o prodaji državnog kapitala u javnim kompanijama, čime je još jednom dokazano da su vladajućoj koaliciji ključni prioritet rasprodaja državne imovine i rješavanje kadrovskih križaljki, umjesto rješavanja nagomilanih problema građana. Vlada, koja je izgubila podršku parlamenta, ne može donositi odluke koje su od strateškog značaja za Federaciju[/quote_box_right]

Predsjedništvo je osudilo najavu Vlade Federacije BiH o prodaji državnog kapitala u javnim kompanijama, čime je još jednom dokazano da su vladajućoj koaliciji ključni prioritet rasprodaja državne imovine i rješavanje kadrovskih križaljki, umjesto rješavanja nagomilanih problema građana. Vlada, koja je izgubila podršku parlamenta, ne može donositi odluke koje su od strateškog značaja za Federaciju.

SDP BiH još jednom daje punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i naporima međunarodne zajednice u reformskim procesima, ali poziva SDA i HDZ da javnosti konačno predstavi famoznu Reformsku agendu i pojasni kako uredbama namjeravaju mijenjati zakone, što je najavljeno u toj Agendi, kao i spajanje više entitetskih agencija i institucija, za što, u ovom trenutku, ne postoje zakonski osnovi.

Predsjedništvo je osudilo hapšenje Nasera Orića kao i zahtjev Srbije za njegovim izručenjem, što je samo dodatno usložilo političko-sigurnosnu situaciju u BiH. Također, zapanjujuće je i to da su državne institucije, od Predsjedništva BiH, pa do državnog Ministarstva pravde, svojim zakašnjelim reakcijama omogućili Srbiji da uputi zahtjev za Orićevim izručenjem, čime su u pitanje doveli obilježavanje dvadesetogodišnjice srebreničkog genocida.

sdp predsjednistvo (1)

Također, članovi Predsjedništva su osudili sramotnu odluku Ministarstva prosvjete i kulture, kao i vlasti, Republike Srpske da djeci u đačke knjižice upisuju termin bošnjački, umjesto bosanski jezik. Neprihvatljivo je da se u 21. vijeku bilo kome osporava pravo da svoj jezik zove kako on želi, pogotovo jer su takve stvari definisane državnim Ustavom, koji jasno kaže da su u BiH u službenoj upotrebi tri jezika – bosanski, hrvatski i srpski, te dva pisma – latinica i ćirilica.

Članovi Predsjedništva traže hitnu reakciju Ministarstva civilnih poslova BiH, OHR-a i OSCE-a, s obzirom da se radi o evidentnom i flagrantnom kršenju osnovnih ljudskih prava i Ustava BiH.