fašizam u mostaru

SDP o uništavanju Partizanskog groblja: Sve što je SDA učinila je slanje smušenog Novalića

Ponovo devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru
15.06.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina - Partizansko spomen groblje ponovno je na meti vandala. Ovog puta devastirano je kao nikad prije, te je unistena gotovo svaka ploca koja se nalazila na spomen groblju. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Kažu da je to “kukavički čin učinjen pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelja kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu”

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osudila je “fašistički čin totalnog uništenja spomen-ploča na Partizanskom groblju u Mostaru”.

Kažu da je to “kukavički čin učinjen pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelja kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu”.

– Iako smo godinama upozoravali da će do ovoga doći, jer lokalne vlasti u Mostaru i HNK odbijaju da uvedu minimum nadzora na ovaj veličanstveni spomenik antifašističke borbe naroda Hercegovine, sinoćnji akt nas nimalo ne iznenađuje. Očigledno je da najnovija totalna devastacija spomen-ploča ima prešutnu podršku lokalnih vlasti, iako je novi gradonačelnik Mario Kordić slavodobitno najavljivao da će se “pozabaviti” Partizanskim grobljem i njegovim problemima – ističu iz SDP-a.

– Je li višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ, a sve u cilju vještačke podjele Mostara? Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih saradnika, poručuju.

Pozivaju sve kantonalne, federalne i državne institucije da, konačno, sa riječi pređu na djela i zaštite ovaj kompleks, jer je, kako kažu, očigledno da je zemljište na kome je izgrađeno Partizansko groblje predviđeno za drugu namjenu, bez obzira na to što je pod zaštitom države.

– SDPBiH nikada neće odustati od borbe protiv fašizma, te ćemo o ovom gnusnom činu upoznati i sve relevantne evropske i svjetske institucije, kako bi se barem van Bosne i Hercegovine digao glas protiv zatiranja svijetle borbe protiv fašizma – navode iz SDP-a.