Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Obnovu ratom oštećenih fasada ne mogu finansirati građani

trg_heroja_neboderi_rsa4

Smatramo da nije primjereno tražiti od stanara nebodera na Trgu Heroja, među kojima su mnogi penzioneri ili građani na rubu egzistencije, da novčano učestvuju na obnovi fasada na na neboderima koji su pretrpili velika razaranja u proteklom ratu. Podsjećanja radi, to su isti građani koji iz svojih skromnih kućnih fondova redovno uplaćuju sredstva za održavanje zajedničkih prostorija.

Iz Općine Novo Sarajevo navode da je planirano da se sredstvima Općine, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, te sredstvima etažnih vlasnika u iznosu minimalno 80.000 KM, izvedu radovi na povećanju energetske efikasnosti objekata kolektivnog stanovanja na Trgu heroja 8, 12, 16, 30 i 32.

Jednostavnom računicom dolazimo to podatka da svaki stanar treba da izdvoji po 500 KM. Jasno nam je da to ne zvuči puno ljudima koji su sebe i svoje šire i uže članove porodica nakačili na državne jasle u raznim državnim preduzećima, institucijama, ustanovama, agencijama, zavodima, itd. Međutim, ljudima koji su penzioneri, koji su među ogromnim brojem nezaposlenih, koji su invalidi, šehidske porodice ili samohrani roditelji, to je ogromna suma koju jednostavno ne mogu izdvojiti. Očito Općina Novo Sarajevo nije svjesna ekonomskog stanja svojih građana.

Ukratko rečeno, u zemlji gdje je 326 KM minimalna penzija, 407 KM minimalna plata, gdje imate preko 40% nezaposlenih, dok nam poskupljujete grijanje i druge režije, dižete poreze i akcize, ne možete očekivati da se građani tek tako odreknu 500 KM. Za mnoge je to, tužno ali istinito, misaona imenica. Za to ste, uvažena gospodo, dobrim dijelom i sami krivi, ali to je tema za drugi put.

Iako je ova oblast u direktnoj nadležnosti upravitelja i etažnih vlasnika, smatramo da Općina Novo Sarajevo treba da nađe novčana sredstva za pokrivanje punog iznosa potrebnog za obnovu fasade. Treba uzeti u obzir da su neboderi na Trgu Heroja štetu pretrpjeli u proteklom ratu, te stanari ne mogu biti odgovorni za nastalu štetu.

Sramota je da nadležni organi 22 godine nakon rata nisu pronašli sredstva za obnovu nebodera, te svoju nebrigu i nemar žele naplatiti preko leđa građana, koji ionako žive na rubu egzistencije.

Općina Novo Sarajevo se treba ugledati na druge općine u BiH koji su probleme obnove fasada i ratom oštećenih zgrada, riješili u korist građana, što i jeste zadatak lokalne samouprave, i na račun čega su svakako utrošene milijarde stranih donacija u BiH, stoji u saoštenju iz OO SDP BiH Novo Sarajevo.