BiH

Saopćenje

SDP: Ovakva SDA je adut neprijatelja države

30/05/2020

Nema opravdanja za manipuliranje ugledom porodice Pozderac, stoji u saopštenju SDP-a

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u današnjem saopćenju navodi kako nema namjeru više ponavljati da očekuje da pravosudne institucije rade profesionalno, stručno i objektivno bez bilo čijeg pritiska.

U reagiranju na medijske istupe rukovodstva SDA i DF-a, u kojima se insistira da se privedeni u aferi “Respirator” puste na slobodu, a dešavanja se porede sa predratnom aferom Agrokomerc, SDP ističe kako su Pozderci vodili Bosnu i Hercegovinu na vrhuncu njenog razvoja i napretka te da u društvu sa Pozdercima nikad nisu mogli biti ni ratni zločinci, ni profiteri na narodnoj nesreći.

“SDP BiH nema namjeru više ponavljati kako očekujemo da pravosudne institucije rade profesionalno, stručno i objektivno bez bilo čijeg pritiska. Međutim, potaknuti medijskim istupima rukovodstva SDADF-a, u kojima se privedeni u aferi “Respirator” skoro pa proglase bošnjačkim mučenicima, bezuslovno se i neutemeljeno insistira na njihovom puštanju na slobodu, a dešavanja se čak porede sa predratnom aferom Agrokomerc, moramo naglasiti nekoliko činjenica.

Prije svega ih moramo podsjetiti da su, pored ostalih, Pozderci vodili Bosnu i Hercegovinu na vrhuncu njenog razvoja i napretka. Sve ono dobro što su za ovu zemlju učinili Pozderci sa svojim saradnicima, SDA bratija, unatoč svesrdnom trudu, ne može raskrčmiti i prokockati. Jednako je važno istaknuti da u društvu sa Pozdercima nikad nisu mogli biti ni ratni zločinci, ni profiteri na narodnoj nesreći, a u to društvo ih sigurno neće smjestiti ni SDA-ovi frontalni portparoli.

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta – Željko Komšić višegodišnji su koalicioni partneri Laburističke stranke u vlasništvu osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Jasno nam je da je fasciniranost Fikretom Abdićem rezultat njihove želje za opstankom na vlasti po svaku cijenu, ali je nevjerovatno dokle su spremni ići u odbrani tekovina izborenih na račun građana u vrijeme nesreće.

Centralna figura afere Agrokomerc bio je Fikret Abdić, tadašnji privrednik, nakon toga presuđeni ratni zločinac, a onda koalicioni partner SDA i DF i to nikakvi spinovi u njihovoj režiji ne mogu promijeniti, niti izbrisati.

Naše reagiranje je upravo da ukažemo kako ne postoji opravdanje koje bi moglo dati pravo SDA i DF da manipuliraju imenom i ugledom porodice Pozderac i koriste njihovo časno naslijeđe za vlastitu promociju. O DF-ovom predizbornom pozivanju na čast i obraz već su ispričani mnogobrojni vicevi, pa se tom temom posebno ne namjeravamo dalje baviti.

Koalicione partnere osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića iz SDADF-a pozivamo da prestanu sa manipuliranjem antifašističkog naslijeđa čestitih familija, od Pozderaca pa nadalje, samo da bi pokušali amnestirati aferu zvanu SDA, koja Bosnu i Hercegovinu trese već preko dvadeset godina. Niz afera SDA koje se ovih dana razotkrivaju u svom ‘punom sjaju’ nemaju nikakve veze sa vanjskim urotama protiv države. Naprotiv, one su samo dokaz unutrašnjeg razaranja, izjedanja i demoliranja državnih kapaciteta i trganjem njenih resursa za lično bogaćenje uske klike SDA, stoji u saopštenju SDP-a.

Na kraju saopćenja SDP napominje kako “ništa manje razorni po državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije nisu ni njihovi partneri iz SNSD i HDZ, s kojima su formirali vlast. SNSD i HDZ takav svoj odnos prema državi Bosni i Hercegovini nisu nikada krili, ali to nije smetalo SDA da im svojim glasovima praktično kroz Dom naroda isporuči Bosnu i Hercegovinu na milost i nemilost”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.