Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Penzioni sistem koji prave SDA-SBB i HDZ pogoduje samo bogatim

BiH

penzioneri

Delegati Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH uložili su 88 amandmana na prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

Na ovaj način SDP će pokušati barem donekle ublažiti negativne posljedice prijedloga zakona kojeg je pripremila Vlada SDA-SBB i HDZ, a koji je usvojen glasovima poslanika ovih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

U praksi ovaj zakon znači da svi radnici koji sada imaju platu ispod 800 KM ne mogu imati penziju veću od 380 KM, a to je devedeset posto zaposlenih u FBiH. Onih preostalih 10 posto privilegovanih, koji imaju veće plate od 800 KM će imati i znatno veće penzije. Time se dugoročno kažnjavaju radnici iz tzv.realnog sektora, a nagrađuju prije svega oni koji sada rade u administraciji.

Također, ovakvim konceptom u opasnost se dovode i trenutni penzioneri koji bi u narednih nekoliko godina i sami mogli da se suoče sa radikalnim smanjenjem penzija.

Ovakav pristup kvazireformske vlasti nas ne čudi, jer je to kontinuitet politike kojim se radnici u FBiH na sve načine pokušavaju kazniti samo zato što žive od svog rada.

Očito je da ova vlast želi napraviti sistem u kojem će oni koji imaju više, imati još više, po cijenu da oni koji imaju malo, na kraju ostanu bez ičega.

Pozivamo Vladu FBiH da ozbiljno razmotri predložene amandmane i da se izdigne iznad zadovoljavanja interesa tajkuna i privilegovane elite, te da misli na interese kompletnog društva.

Ovaj zakon imat će dugoročne posljedice na sve građane u FBiH i i prema njemu se mora odnositi sa maksimalnom ozbiljnošću i ovdje ne smije biti podjele na opoziciju i vlast.

Ukoliko koalicija SDA – SBB i HDZ ostane dosljedna svojoj politici, poručujemo im da će jedna od prvih zakonskih izmjena koje će SDP uraditi kada dođe na vlast biti upravo promjena sramnog penzionog sistema kojeg pokušavaju nametnuti građanima.