Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stav stranke

SDP: Podrška postupcima visokog predstavnika, očekujemo dalje sankcije rušiteljima pravnog poretka

Sarajevo: Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom
10.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Njemacka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom nakon cega su odrzali konferenciju za medije. Christian Schmidt Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Riječ je o podršci Schmidtovim postupcima kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska (RS). Podrška je izražena na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine podržava postupke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta i očekuje dalje sankcije za rušitelje pravnog poretka, saopćeno je iz SDP-a.

Riječ je o podršci Schmidtovim postupcima kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska (RS). Podrška je izražena na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH.

Predsjedništvo očekuje i da će uskoro pravosudni organi poduzeti mjere na procesuiranju svih uključenih u aktivnosti koje je najviši pravni autoritet, visoki predstavnik, već proglasio neustavnim te činovima kojima se direktno krši Dejtonski sporazum.

– Od visokog predstavnika se očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena te u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo SDP-a BiH je pozvalo države članice Evropske unije da se pridruže pravičnim postupcima i sankcijama koje su dužnosnicima iz RS-a izrekle Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Izražena je podrška sankcionisanju i svih drugih grupa i pojedinaca uključenih u koruptivne i druge nezakonite aktivnosti kojima se ugrožavaju stabilnost, evropski i NATO put Bosne i Hercegovine – citat je iz sapoćenja.

Predsjedništvo SDP-a BiH osudilo je izjave ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova, koje duboko zadiru u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i već odavno prelaze okvire prihvatljive diplomatske komunikacije.

U državama u kojima institucije rade svoj posao na zaštiti državnog suvereniteta i ugleda, bilo bi očekivano da Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog svojih skandaloznih ispada, prijetnji miru i pravnom poretku zemlje u kojoj vrši dužnost ambasadora, navelo je također Predsjedništvo SDP-a.

Na danas održanoj sjednici tog predsjedništva, razmatrani su i aktuelna situaciju te tok priprema SDP-a za predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini.

SDP potpuno podržava i prati djelovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u cilju blagovremenog raspisivanja i održavanja izbora, navedeno je u saopćenju.

sdp