Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP pokrenuo projekat “Radno iskustvo svima”

sdp presica

Bez radnog iskustva mladi u Bosni i Hercegovini teško mogu doći do zaposlenja, pa je Socijaldemokratska partija (SDP), stoga, pokrenula projekt javne politike “Radno iskustvo svima”.

Prezentirajući danas ovaj program generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je da je cilj svim mladim osobama omogućiti da steknu radno iskustvo, kako to više ne bi bila privilegija pojedinaca.

Pojasnio je da se izmjenama Zakona o volontiranju u oba entiteta želi osigurati da sve lokalne zajednice u BiH omoguće mladim ljudima, koje žele volontirati, da to učine u svojoj općini.

– Trostruki je efekt ovakvog pristupa. Prvo mlade osobe će imati priliku da steknu radno iskustvo, lokalna zajednica će dobiti mlade i školovanje ljude koji će raditi u njihovoj administraciji, a građani će time imati efikasniju lokalnu upravu – mišljenja je Čengić.

Potpredsjednica SDP-a Lana Prlić je podvukla da se dešava da mladi ljudi koji uspješno završe dugogodišnje školovanje, ne mogu naći zaposlenje, jer nemaju radnog iskustva i samim tim ne mogu polagati stručni ispit.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Damir Filipović najavio je da će početkom decembra 1.000 mladih aktivista u cijeloj BiH, u 40 gradova, izaći na teren i putem 120 info-pultova promovirati ovu javnu politiku.

Istaknuto je da će SDPBiH u parlamentarnu proceduru, oba entitetska parlamenta, uputiti izmjene i dopune Zakona o volontiranju, kojim će se pokušati otkloniti nedostaci važećeg zakona.