Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SDP: Povlačenje Shell-a iz BiH još jedan poraz Vlade FBiH

02/10/2015

“Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem priuštila je još jedno razočaranje građanima naše zemlje. Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija – Royal Dutch Shell, sa kojom je Vlada premijera Nermina Nikšića 2011. godine potpisala Memorandum o razumijevanju, donijela je odluku da ne želi produžiti dalju saradnju, odnosno da se povlači iz BiH”, stoji u saopštenju SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da ova vijest predstavlja izrazito negativnu poruku za BiH i njenu privredu, naročito imajući u vidu ogroman napor koji je uložen u saradnju sa ovom kompanijom.

“U prethodnom sazivu Vlade i Parlamenta, pored brojnih drugih aktivnosti, usvojen je i izuzetno važan Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, čime je konačno zakonski uređena ova privredna oblast i stvorena mogućnost da Federacija BiH i njeni građani profitiraju od nespornih naftnih potencijala koje posjeduju.

Poznato je da je ovaj projekat od početka uspješno vodio ministar energetike, rudarstva i industrije iz prošlog saziva Vlade FBiH Erdal Trhulj, kao ministar iz SDA. Međutim, očigledno je da ovoj stranci i njenom koalicionom partneru HDZ-u, smetaju uspješni ministri iz prošlog saziva Vlade, pa čak i po cijenu da, namjerno ili ne, obore svaki njihov projekat, a koji bi značio otvaranje novih radnih mjesta i razvoj domaće privrede.

Najave o tome da će Vlada FBiH samostalno nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u FBiH zvuče još neozbiljnije, jer ova Vlada nije u stanju riješiti ni elementarne socijalne probleme građana FBiH. Možda premijer Novalić planira da fantomska firma “Intera” obavi posao koji je namjeravao uraditi Shell? Nažalost, neozbiljnost Vlade i koalicije SDA-HDZ već dolazi na naplatu, a račun će, naravno, platiti građani. Ovim potezom Vlada FBiH je pokazala kako je jedino sposobna otjerati investitore iz FBiH.

Odluka Shella o povlačenju iz BiH govori sasvim dovoljno o reputaciji trenutne Vlade FBiH, njenom radu i načinu privlačenja investicija. Očito je da je svakom ozbiljnijem investitoru potrebno vrlo malo vremena da prepozna neozbiljnost vlade SDA i HDZ te je tako i Shell odlučio da nema namjeru dalje ulagati u razvoj naftnog biznisa u našoj zemlji”, stoji u saopštenju ove stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.