Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Povlačenje Shell-a iz BiH još jedan poraz Vlade FBiH

BiH

shell

“Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem priuštila je još jedno razočaranje građanima naše zemlje. Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija – Royal Dutch Shell, sa kojom je Vlada premijera Nermina Nikšića 2011. godine potpisala Memorandum o razumijevanju, donijela je odluku da ne želi produžiti dalju saradnju, odnosno da se povlači iz BiH”, stoji u saopštenju SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da ova vijest predstavlja izrazito negativnu poruku za BiH i njenu privredu, naročito imajući u vidu ogroman napor koji je uložen u saradnju sa ovom kompanijom.

“U prethodnom sazivu Vlade i Parlamenta, pored brojnih drugih aktivnosti, usvojen je i izuzetno važan Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, čime je konačno zakonski uređena ova privredna oblast i stvorena mogućnost da Federacija BiH i njeni građani profitiraju od nespornih naftnih potencijala koje posjeduju.

Poznato je da je ovaj projekat od početka uspješno vodio ministar energetike, rudarstva i industrije iz prošlog saziva Vlade FBiH Erdal Trhulj, kao ministar iz SDA. Međutim, očigledno je da ovoj stranci i njenom koalicionom partneru HDZ-u, smetaju uspješni ministri iz prošlog saziva Vlade, pa čak i po cijenu da, namjerno ili ne, obore svaki njihov projekat, a koji bi značio otvaranje novih radnih mjesta i razvoj domaće privrede.

Najave o tome da će Vlada FBiH samostalno nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u FBiH zvuče još neozbiljnije, jer ova Vlada nije u stanju riješiti ni elementarne socijalne probleme građana FBiH. Možda premijer Novalić planira da fantomska firma “Intera” obavi posao koji je namjeravao uraditi Shell? Nažalost, neozbiljnost Vlade i koalicije SDA-HDZ već dolazi na naplatu, a račun će, naravno, platiti građani. Ovim potezom Vlada FBiH je pokazala kako je jedino sposobna otjerati investitore iz FBiH.

Odluka Shella o povlačenju iz BiH govori sasvim dovoljno o reputaciji trenutne Vlade FBiH, njenom radu i načinu privlačenja investicija. Očito je da je svakom ozbiljnijem investitoru potrebno vrlo malo vremena da prepozna neozbiljnost vlade SDA i HDZ te je tako i Shell odlučio da nema namjeru dalje ulagati u razvoj naftnog biznisa u našoj zemlji”, stoji u saopštenju ove stranke.