Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP poziva Vladu FBiH da odmah odustane od smanjenja penzija

BiH

predsjednistvo-sdp1112

Socijaldemokratska partija BiH saopćila je danas da je “zaprepaštena najavom Vlade Federacije BiH o mogućem smanjenju penzija u FBiH”.

SDP smatra da je to crvena linija koju Vlada ne smije preći, “jer bi to bio nepodnošljiv udar na standard stotina hiljada penzionera, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem”.

– Umjesto da zbog ovog pitanja Vlada FBiH zasjeda u kontinuitetu i da traga za rješenjem koje će spriječiti najavljeno smanjenje penzija za deset posto, sjednice Parlamenta i Vlade FBiH se odgađaju zbog pritvaranja predsjednika jedne od stranaka koalicije – navode iz SDP-a.

SDPBiH podsjeća da je bio među rijetkim koji je javno prozvao Vladu zbog potpisivanja sporazuma sa Udruženjem penzionera o redovnoj isplati penzija, jer za tim nije bilo potrebe, pošto je redovna isplata penzija zagarantovana Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

– Vlada FBiH sa SDP-om na čelu je u jeku ekonomske krize redovno isplaćivala penzije, povećala ih za deset posto, te umanjila dug Vlade prema Zavodu PIO/MIO za 60 miliona KM. To je bio rezultat odgovornog rada i stalne posvećenosti nalaženju rješenja kako bi se barem donekle popravio standard penzionera – saopćeno je iz SDP-a.