Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Pozivamo građane Mostara da ne nasjedaju na nacionalističke provokacije

mostarkamen

Gradski odbor SDP BiH Mostar najoštrije osuđuje divljanje vandala po Starom gradu, jer je poruka koja se pokušava iscenirati ovim nedjelom više nego opasna. Građane se teško može uvjeriti da se posljednjim slučajem vandalizma, kao i crtanjem šahovnice na brdu Planinica, ne radi o u nizu predizbornih provokacija, koje bi nas, valjda, trebale ubijediti u nephodnost podjele grada i u nemogućnost zajedničkog života.

Kao po već ustaljenom redoslijedu, pogotovo pred održavanje izbora u Mostaru, uskoro možemo očekivati neki novi huliganski izgred ili sukob navijačkih grupa “Brazila” i “Hrvatske” na Bulevaru, kako smo svjedočili u nedavnoj prošlosti.

Ne možemo ne primijetiti dobro odabran tajming ovog naručenog vandalizma, a to je Uskrs i zasjedanje Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca – podružnica Mostar, na kojem je SDA predstavila svoju viziju “jedinstvenog Mostara” – čaršija cijela iz dva dijela.

Tako su snagu argumenata i demokratsku kritiku posljednjih nekoliko godina zamijenile frapantne izjave, a očekivano slijede i uvrede upućene na adrese onih koji se usuđuju zalagati za jedinstven i normalan Mostar, kao i za jedinstvenu i normalnu državu.

Upravo su zbog takvog poremećenog sistema vrijednosti godinama na vlasti oni koji su kroz politiku uvidjeli najbrži put do pozicija moći, dobrih plaća, auta, službenih telefona i odijela. A taj cilj se najlakše brani nacionalizmom i strahom od onih drugih, te konstantnim bavljenjem ugroženošću vlastitog naroda, kako se građani ne bi bavili njima i pitanjima kako preživjeti.

Tada režimski egzekutori pale svoju mašineriju, u kojoj važna mjesta zauzimaju i inspiratori ovakvih nedjela, radeći prema matrici u kojoj je bitno svakog dana ukazivati na “nemogućnost” zajedničkog života.

Ovim putem pozivamo i apelujemo na građane da ne nasjedaju na ovakve provokacije, kojih će do izbora zasigurno biti još.