SDP pozvao Vladu RS da prestane sa pritiskom na radnike

BiH

radnici

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje pritisak režima u Republici Srpskoj putem Ministarstva unutrašnjih poslova na sindikalne aktiviste u ovom bh. entitetu. Represija, plašenje i zastrašivanje bilo koga, a posebno radnika koji traže minimum svojih radničkih prava, nije svojstveno 21. stoljeću i modernim i demokratski uređenim društvima.

Način na koji je Vlada RS-a uputila u skupštinsku proceduru novi Zakon o radu, dakle u hitnom postupku bez saglasnosti sindikata i provedene javne rasprave, jako podsjeća na sve ono što je radila i vlada premijera Fadila Novalića kada je preko koljena usvajan isti zakon i u Federaciji BiH.

SDP BiH smatra da Zakon o radu u RS ne može biti donesen bez dogovora sa socijalnim partnerima. Pozivamo Vladu RS, kao što smo svojevremeno pozivali i Vladu FBiH, da pokaže minimum socijalne osjetljivosti i uvažavanje teške socioekonomske situacije u ovom bh. entitetu, te da danas povuče iz skupštinske procedure Zakon o radu, koji svima ide u prilog, osim radnicima.

Vlada RS-a, kao i prethodno Vlada FBiH, još jednom su pokazale nedopustiv stepen nepoštivanja radnika i građana BiH koji sa, nevjerovatnom dozom bahatosti, štite samo interese vlasnika kapitala, te da radnici, prema mišljenju te iste vlasti, trebaju raditi za najmizernije plate u Evropi.

Najbolja ilustracija toga je potez Vlade Federacije BiH koja je stopirala potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, iz razloga što smatra kako je dogovorena minimalna plata od 410 KM previsoka.

Pružamo punu podršku sindikatima u BiH u njihovoj borbi za zaštitu radničkih prava i zadužuje zastupnike na svim nivoima vlasti da nastave sa započetim aktivnostima, kako bi se spriječilo dalje gaženje radničkih prava.