Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spriječiti inflaciju

SDP pozvao vlast na hitnu nabavku svih raspoloživih rezervi na tržištu

nermin niksic sdp (2)

Iz ove stranke, tim povodom, podsjećaju da evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina, te se samo stabilnim rezervama mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH), reagirajući povodom usložnjavanja sigurnosnih i političkih prilika u Evropi, pozvala je vlasti na svim razinama u BiH da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, uključujući i nabavku rezervi plina i goriva.

– Izvjesna destabilizacija sigurnosnih i političkih prilika u Evropi zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, može rezultirati poremećajima i prekidom opskrbnih lanaca, što bi izvjesno moglo dovesti do još veće inflacije, na što upozoravaju brojni stručnjaci širom svijeta – saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove stranke, tim povodom, podsjećaju da evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina, te se samo stabilnim rezervama mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama.

– Međutim, u isto vrijeme, vlasti u Bosni i Hercegovini spavaju ‘zimski san’ – smatraju u SDP-u BiH.

Istovremeno, navode da je Vlada FBiH u mandatu SDP-ove vladavine povratila vlasništvo nad Terminalima, te da je prva i jedina koja je rezervama intervenisala da spriječi porast cijena brašna, dok je, tvrde, “trenutna vlast u FBiH, nažalost, u potpunosti urušila sistem robnih rezervi u Federaciji BiH”.

– Ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju s trgovačkim lancima što je apsurd. Svrha robnih rezervi je da se njima kao ekonomskim ‘osiguračem’ ne može trgovati na otvorenom tržištu, a ne da stanje rezervi vežete za tržište na kojem će se pojaviti nestašica sa prvim znakom krize. Slično je stanje i u RS-u – navodi se u saopćenju.

SDPBiH, stoga, poziva vlasti na svim razinama da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, “umjesto da se nadaju da trgovci dolaskom krize neće prodati namirnice za što veći profit, što je paradoksalno, a isto važi i za nabavku rezervi plina i goriva”.

– Nadamo se da će vlast barem jednom pokazati ozbiljnost s obzirom na situaciju i napraviti jedan jedini ispravan potez na kraju svog mandata u kojem su samo gomilali afere, praznili rezerve i trošili javni novac, ostavljajući iza sebe ekonomsku i demografsku pustoš – navodi se u saopćenju.