Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SDP predložio zakonsko rješenje ako se naruši odnos načelnika i vijeća

22/02/2018

Socijaldemokratska partija BiH u parlamentarnu proceduru uputila je dopune Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH, smatrajući da se zakonske odredbe trebaju usuglasiti sa stanjem u institucijama demokratski izabrane vlasti u općinama.

Predloženim dopunama predviđa se „razrješenje situacije uslijed nastupanja trajnog nepovjerenja i trajno narušenih odnosa između općinskog načelnika i općinskog vijeća“.

– Važeći zakon je nedorečen. Propisuje način opoziva načelnika, ali ne i stvarne i pravne posljedice neuspjeha jednog takvog postupka. Neuspjeh opoziva načelnika općine ima za posljedicu trajno narušeno povjerenje i odnos između vijećnika i demokratski izabranog načelnika, a taj odnos je neophodan za prohodnost odluka i funkcioniranje općinske vlasti – izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik KOSDP BiH Mostar Zoran Mikulić.

Kaže da je Zakonom propisano da 10 posto građana upisanih u birački spisak ili jedna trećina vjećnika općinskog vijeća imaju pravo pokrenuti inicijativu za smjenu odnosno opoziv načelnika općine.

Na osnovu te inicijative, kako pojašnjava, općinsko vijeće donosi odluku o pokretanju postupka razrješenja, a donosi je natpolovičnom većinom.

– Dakle, ukoliko u vijeću postoji natpolovična većina, koja traži smjenu načelnika evidentno je da je došlo do trajno narušenih odnosa između većine i načelnika. U takvoj atmosferi nije moguće raditi za dobrobit građana – rekao je Mikulić.

Zbog toga, SDP predlaže da “ukoliko se na referendumu ne donese odluka opozivu načelnika, pristupi raspuštanju općinskog vijeća“.

– Neuspješna odluka o opozivu načelnika faktički je odluka birača o uskraćivanju povjerenja vijeću, čime se, na osnovu demokratskih principa, stvaraju uslovi za organizaciju prijevremenih izbora. Mislim da je takvo rješenje najprihvatljivije i rješava situaciju usljed nedorečenog zakonodavstva, a takva situacija je već riješena na sličan način u Republici Srpskoj – poručio je Mikulić i dodaje „predloženi zakon SDP-a nije usmjeren na situaciju u Lukavcu budući da će se referendum održati 13. maja, a ovaj zakon ako bude usvojen neće se primjenjivati na tu situaciju“.

To je na pres-konferenciji SDP-a ponovio i općinski načelnik Lukavca Edin Delić, protiv koga je pokrenut opoziv, navodeći da je „riječ o ozbiljnom sistemskom problemu u bh. društvu“.

– SDP kao predlagač zakona ne bježi od potrebe provjere načelnika i kada se izgubi većina u vijeću ili kada je nema. Oni koji pokreću to moraju biti svjesni da ukoliko se provjerava načelnik treba se provjeriti i vijeće. U tom slučaju imali bismo jednak pristup. Pravni osnov postoji i u Izbornom zakonu BiH i Zakonu o principima lokalne samouprave – rekao je Delić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.