Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Predsjedništvo BiH izvršilo prenos svojih nadležnosti na kantone

SDP

U sjeni vijesti da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić blokirao sazivanje telefonske sjednice Predsjedništva, na kojoj je trebalo razmatrati informaciju o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostalo je mnogo toga što pokazuje nakaradno djelovanje vlasti i nepoštivanje države i građana, ocijenila je danas Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH).

– Za početak sama činjenica da se o izuzetno važnoj materiji sa, moguće, velikim posljedicama po bh. privredu „raspravlja“ na telefonskoj sjednici, pokazuje da članovi Predsjedništva BiH ili ne razumiju o čemu se radi ili pokazuju ogromnu dozu bahatosti prema sudbini države na čijem su čelu. Šteta po državu, ukoliko adaptacija SSP-a, bude urađena površno i isključivo po želji Evropske unije može biti mnogo veća od iznosa kredita za koji se vlasti grčevito bore kod MMF-a – navodi se u saopćenju SDP-a.

U ovoj stranci smatraju da bez obzira što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, vjerovatno provodeći svoju najavu da će sve blokirati i da postoji mogućnost da se ponove devedesete, zaustavio Predsjedništvo BiH u namjeri da donosi odluke iz svoje nadležnosti, druga dva člana nisu smjeli pristati na razvlašćenje države i prenos nadležnosti sa Predsjedništva BiH na niže nivoe vlasti, pa čak i na kantone, jer vlade kantona ne mogu odlučivati o onome što je nadležnost države.

Zbog toga SDP ponavlja svoj poziv članovima Predsjedništva da zajedno sa čelnicima Vijeća ministara da konačno kažu šta je dogovoreno kroz pregovore o adaptaciji SSP-a i kakve će biti posljedice po našu privredu. Kao civilni komandanti Oružanih snaga BiH, članovi Predsjedništva trebaju javno reći šta je sa putem naše države u NATO i u čijem se vlasništvu nalazi perspektivna vojna imovina.

– Javnost treba odgovor na pitanje šta se dešava sa mehanizmom koordinacije, koji je usvojen prije nekoliko mjeseci mimo očiju javnosti i kojima je uvedena mogućnost da kantoni blokiraju evropski put BiH, da bi danas ta ista javnost bila informisana da se dokument još uvijek usaglašava.

Na koncu, iako nije nadležnost Predsjedništva, imajući u vidu da se radi o stranačkim liderima, pozivamo članove Predsjedništva da objave u javnosti detalje pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi znali na šta se vlast obavezala u zamjenu za krpljenjem budžetskih rupa sredstvima MMF-a – navodi se u saopćenju SDP-a.

sdp