Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

SDP: Rasvijetliti odgovornost aktera iz koalicije SDA-SNSD-HDZ zbog neuspjeha revizije presude za genocid

nermin niksic sdp FENA (1)

Također, podatak da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga “umire” i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući, smatraju iz SDP-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici, te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA. U svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, smatramo da je utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz SDP-a BiH.

– Posebno indikativan je podatak da je SDA nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid. Naime, upravo je Bakir Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su naprotiv promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije, kaže se u saopćenju SDP-a, te dodaje:

– Također, podatak da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga “umire” i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući. Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani. Naprotiv, iz istupa g. Vučića i nevjerovatnog objašnjenja g. Izetbegovića da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da se ne radi o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju.

Iz SDP-a BiH smatraju da posljednji istup Nevenke Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija.

– Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode Nevenke Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od strane svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ. Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države, te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri, kaže se u saopćenju SDP-a BiH.