Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Referendum je brutalni udar na Daytonski sporazum i Ustav BiH

niksic sdp

Kajnje je vrijeme za zaustavljanje destrukcije Bosne i Hercegovine, izjavio je povodom najavljenog referenduma u Republici Srpskoj potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i zastupnik te stranke u državnom parlamentu Denis Bećirović.

Na press konferenciji SDP-a on je rekao da u ovom slučaju hitno treba da reagiraju međunarodni faktori i domaće institucije u zaštiti ustavnosti zemlje, a SDP će, dodao je, svim demokratskim i pravnim sredstvima insistirati na očuvanju zakonitotsti, legalnosti i ustavnosti BiH.

Po Bećirovićevim riječima, namjeravani referendum znači nelegalno, antidejtonsko i protivustavno djelovanje u BiH, koje anulira i postojanje Ustavnog suda BiH.

-Na sceni je brutalni udar na Dejtonski sporazum i Ustav, želi se anulirati Aneks X te direktno razoriti član 1. Ustava koji govori o kontinuitetu BiH – kazao je Bećirović povodom referenduma najavljenog u RS-u.

On smatra da se referendumom (25. septembra) potpuno obesmišljavaju predstojeći lokalni izbori u zemlji, jer bi po njegovom održavanju uslijedili dani rezultata i komentara, a za izbornu kampanju praktično preostao još 1. oktobar, dan izborne šutnje.

– Svi u Bosni i Hercegovini dužni smo pridržavati se Dejtonskog posrazuma, ali ne parcijalno, već u cijelosti, sa svim aneksima. Ne možemo ga posmatrati kao supermarket iz kojeg bi svako uzimao šta želi – ističe Bećirović.

Govorio je i o mehanizmu koordinacije, o kojem su jučer postigli suglasnost predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

– Ovako dogovoreni mehanizam koordinacije je apsolutno neprihvatljiv i predstavlja opasni scenario, uvođenje konfederalizacije BiH – kazao je Bećirović najavivši suprotstavljanje SDP-a svim raspoloživim demokratskim i pravnim sredstvima.