SDP: SDA predložila isti budžet protiv kojeg su se borili

predsjednistvo_sdpbih

Prije tačno četiri godine Stranka demokratske akcije (SDA) je glasala protiv budžeta u kome su prihodi za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine planirani u iznosu od 950 miliona KM. Tada su tvrdili da je ovakav budžet najgrublji atak na BiH i njene institucije i da će dovesti do ugrožavanja funkcionisanja institucija, zaustaviti put ka EU i NATO-u, te otežati rad institucija koje se bore protiv kriminala, korupcije i terorizma, kaže se u saopštenju SDP-a, u kojem dalje stoji:

Nakon neprihvatanja prijedloga budžeta uslijedio je raspad koalicije, a kadrovi SDA su stupili u najveću, najdužu i do tada neviđenu blokadu institucija, kakvu nikada nije napravila niti jedna druga stranka u BiH.

Prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH, na čelu sa SDA-ovim predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, usvojilo je nacrt Zakona o budžetu institucija BiH u kom se prihodi za finansiranje institucija planiraju u identičnom iznosu od 950 miliona KM. Ovaj put bez riječi o napretku, borbi protiv terorizma i kriminala i putu ka EU i NATO.

Iako smo naviknuti na dvolično i licemjerno ponašanje ove stranke, začuđeni smo novim
krajnostima na koje su spremni. Gospoda iz vladajuće koalicije više se čak i ne trudi prikriti svoje laži i obmane, nego potpuno otvoreno razotkrivaju svoju dvoličnost.

„Mi se ne možemo osjećati odgovornim, jer smo ukazali na sve štetne posljedice. Budžet države BiH zahvata 7,3 posto ukupnih sredstava i mi štedimo samo na tih 7,3 posto, a na tih 92,7 posto ne štedimo, jer budžeti entiteta rastu. Neprihvatljivo je da entitetski budžeti rastu, a da samo državni budžet stagnira, i to na nivou od prije tri godine! To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta i slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati“, govorili su tada iz SDA.

SDA se i prilikom usvajanja budžeta za 2016. godinu, koji je također iznosio 950 miliona KM, pravdala da je budžet u granicama fiskalnog okvira 2014-2016. Međutim, prilikom usvajanja fiskalnog okvira za period 2016-2018, Fiskalno vijeće, na čelu sa Denisom Zvizdićem, uz kontrolu delegacije MMF-a, opet je usvojilo fiskalni okvir budžeta u visini od 950 miliona KM, što je isti iznos protiv kojeg su zdušno bili protiv prije četiri godine.

Upravo ovo na najbolji način ilustruje koliko je SDA stalo do države i njenih institucija i zato ih pozivamo da prestanu sa praksom tobožnje zaštite BiH i njenih institucija. Također,
građanima su dužni objasniti da li su im podvaljivali i lagali 2012. godine ili im podvaljuju i lažu danas, kada državni budžet stagnira već osam godina?