Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: SDA – SBB i HDZ nastavljaju sa pljačkom državne imovine

sdp tuzla – izbori1

Nakon što su fantomskoj firmi sa dva zaposlena prodali Fabriku duhana Sarajevo, Vlada FBiH donijela je danas odluku da dodatno smanji cijenu koju traži za preostale državne dionice u Bosnalijek d.d. Sarajevo, te je ponovo zakazala njihovu prodaju putem berze, kaže se u saopćenju SDP-a BiH i dodaje:

“Ovo je nastavak bezobzirne rasprodaje preostalog državnog kapitala u režiji Fadila Novalića i njegovih stranačkih pokrovitelja iz SDA – SBB i HDZ-a.

Poslanici SDP-a već su zatražili vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebala razmatrati sumnjiva prodaja FDS-a, a Vlada umjesto da Parlamentu pripremi informaciju o tome, sada zakazuje prodaju dionica Bosnalijek d.d. Sarajevo.

Jasno je kako se radi o potpuno netransprentnoj prodaji, bez bilo kakvog cilja, osim da se osigura otimačina vrijednog državnog kapitala za interese stranačkih tajkuna. Nikome nije poznato na temelju čega se vrši određivanje cijena dionica, a Vlada o tome odbija upoznati čak i Parlament FBiH koji je prema zakonu jedini vlasnik ove imovine!?

Mi, iz SDP-a, još jednom pozivamo nadležna tužilaštva da reagiraju i zaustave ove sumnjive aktivnosti, dok ćemo podnijeti i krivične prijave protiv odgovornih za ovaj kriminal.

Nažalost, nakon što se dionice na ovaj način prodaju, gotovo je nemoguće uraditi bilo šta kako bi se to poništilo, te je iz tog razloga neophodno djelovati prije nego se to desi. Apelujemo i na sve druge političke stranke, sindikate, nevladine organizacije i građane da nam se pridruže u borbi za zaustavljanje ove pljačke”.