Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Sniziti cenzus unutar kandidatskih listi sa 20 na 10 posto

sdp – press

Socijaldemokratska partija BiH uputit će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim će predložiti spuštanje cenzusa unutar kandidatskih listi sa 20 na 10 posto, rečeno je na današnjoj press konfenreciji SDP BiH.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, naveo je kako bi na ovaj način bila olakšana mogućnost dobijanja mandata u svim organima zakonodavne vlasti na nivou BiH.

„Veliki broj glasača uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama. Recimo, ukoliko neka stranka osvoji 10.000 glasova na listi, kandidat mora imati bar 2.000 glasova kako bi se mogao kretati unutar liste. Analize koje smo uradili pokazale su kako su, u slučaju izbornog praga unutar listi od 20 posto, liste praktično zatvorene, odnosno ostaju onakve kakvim ih je napravila politička stranka.

Naš prijedlog je da se unutrašnji cenzus smanji na 10 posto, čime bismo dobili situaciju da glasači utiču na personalni sastav kandidata u parlamentima, osim što utiču na broj glasova neke stranke. Već smo obavili neformalne razgovore sa parlamentarnim strankama u državnom Parlamentu, te smo naišli na njihovo razumijevanje po ovom pitanju. Motiv SDP-a je da ostvarimo mogućnost da se glas birača može očitovati i kroz sastav zakonodavnih tijela“, naveo je Magazinović i još jednom ponovio da će u skorije vrijeme u parlamentarnu proceduru biti upućene i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koji bi uveo novine u glasački proces, u smislu borbe protiv izbornih krađa.

Irfan Čengić, generalni sekratar SDP BiH, naveo je kako prag od 20 posto nije dobar, jer se time, u potpunosti, ne poštuje izborna volja građana.

„Izborni prag od 10 posto je već primijenjen na lokalnim izborima 2016. godine i pokazao se pravednim i efikasnim. Na taj način je napravljen balans između formiranja stranačke liste i izborne volje građana, koji glasaju za listu. Ovo je samo jedan od prijedloga SDP-a za izmjene Izbornog zakoga, jer je teško postići dogovor za izmjene čitavog Zakona istovremeno.

Pozivamo SDA i HDZ da se vrate u Parlament FBiH i da podrže naš i DF-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Usvajanje tog Zakona je obaveza koja je proistekla iz Izbornog zakona BiH, koju Federacija BiH ne poštuje duže od 15 godina. Također, iako je SDP izašao iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH sa predstavnicima međunarodne zajednice i dalje smo otvoreni da u parlamentima razgovaramo o svim mogućim rješenjima, ali ne prije razmatranja zajedničkog prijedloga SDP-a i DF-a“, naveo je Čengić i dodao da je za SDP neprihvatljivo da Centralna izborna komisija BiH, po ovom pitanju, donosi odluke koje neće biti u skladu s Ustavom FBiH.

Malik Garibija, sekratar za izradu politika SDP BiH, novinarima je predstavio razlike u broju mandata, ukoliko bi se, umjesto cenzusa od 20, koristio cenzus od 10 posto.

„Ukoliko bi se smanjio cenzus, imali bi veći broj mandata, što je i pravednije. Sadašnji unutrašnji cenzus od 20 posto uvodi disbalans između onoga što stranke predlažu i onoga što građani žele. Ovim izmjenama bi to promijenili i doveli do uklanjanja demokratskog deficita, koji bi nastao sa cenzusom od 20 posto“, dodao je Garibija.

sdp