Slučaj "Kenan Magoda"

SDP štiti “kvalitetan kadar”, nije bitno da li im druga optužuju za porodično nasilje

40fcfad46f3aec0ccc63c15b162857ea

SDP je u potpunosti stao iza Kenana Magode navodeći da ostaje kandidat za ministra jer, između ostalog, nema presude a i “optužbe se zasnivaju samo na izjavama pojedinaca.” Magoda oštro demantuje svoju nasilničku prošlost jer nikada nije osuđen zbog nje. Poput stranačkih kolega tvrdi da se protiv njega vodi politička hajka. Ni Magoda a ni SDP nisu do sada objasnili činjenicu da je budući ministar Magoda ranije osuđivan zbog drugog krivičnog djela…

„Šutnja nije zlato”, poručit će simbolično na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2021. godine članovi SDP BiH. Dvije godine kasnije isti ti članovi, nakon što je žrtva nasilja javno progovorila, poslat će zvanično saopštenje u kojem podržavaju nasilnika iz svojih redova. Branit će Kenana Magodu navodeći da se radi o političkoj diskreditaciji “izuzetno kvalitetnog kadra”, piše Žurnal.

Simbolično na 8. mart, umjesto osude, SDP će ovog “izuzetno kvalitetnog kadra” predložiti za budućeg kantonalnog ministra kulture i sporta.

Samo rijetke članice SDP prešle su s riječi na djela i javno digle svoj glas protiv Magodinog imenovanja. Ispred centrale SDP-a u Sarajevu održale su protest.

Na protest je došlo više novinara nego građana a najglasnije političarke, bar u deklarativnoj borbi protiv nasilja nad žena, odlučile su ovaj dan da šute. Među rijetkima članicama SDP-a koje su došle na proteste bila je Besima Borić koja je prva javno progovorila protiv imenovanja Magode.

– Ne želim, kao SDP-ovka, kao članica SDP-a, da u moje ime, u naše ime, na ministarsku poziciju sjedne neko iza koga idu repovi tipa porodičnog nasilja. Vidjeli ste i ne želim ulaziti u to, optužbe njegove supruge, izrečene su na kraju krajeva i te zaštitne…Sud valjda ne izriče bezveze te mjere. Zaustavljen je taj proces, žena odustala nije htjela da svjedoči, najlakše bi bilo sad nju optužiti. Pita li se iko zašto je odustala, zašto žena sa troje djece neće da svjedoči i izlazi toliko u javnost, poručila je Borić.

Odgovor na ovo pitanje na protest je dala Dženana Alađuz.

– Ni jedna žrtva nasilja koja bude gledala i slušala ovo što se radi ovih dana i ko brani osobe koje su dobile zabranu prilaska godinu dana, sve i jedna će odbiti da prijavi dalje nasilje jer će vidjeti da nema podršku ni u stranačkom, a kao što vidimo po broju aktivista ni u građanskom sektoru, kazala je Alađuz.

Podrška Magodi

Saopštenjem se oglasio SDP “navodeći da ne isključuju mogućnost da su navedene neistine plasirane isključivo s ciljem političke diskreditacije Kenana Magode kao izuzetno kvalitetnog kadra iza kojeg je prilikom glasanja stao veliki broj članova sarajevskog SDP-a. “

SDP je u potpunosti stao iza svog kadra navodeći da ostaje kandidat za ministra jer između ostalog nema presude, istrage a i “optužbe zasnivaju samo na izjavama pojedinaca.”

Kenan Magoda oglasio se putem društvenih mreža navodeći da oštro demantuje svoju nasilničku prošlost jer nikada nije osuđen za to jer nije bilo dokaza protiv njega. Poput stranačkih kolega i on je naveo da se protiv njega vodi politička hajka.

Podršku drugu Magodi, osim stranačkih kolega, dala je i analitičarka Ivana Marić, navodeći da joj je žao što je njegova bivša supruga odlučila da “intimne stvari iznese u javnost” jer ona “nikada nije osjetila najmanju naznaku nasilništva” od strane Magode i sve “dok nema drugih dokaza, osim izjava bivše supruge” ona će biti na njegovoj strani.

Podsjetimo javnost da je Dinka Hasičić krajem prošle godine objavila na svom facebook profilu da ju je zlostavljao bivši muž Kenan Magoda. I tada kao i sada, njegova glavna odbrana bila je da bivša supruga nema dokaza.

Dokaza vjerovatno nije imao ni Općinski sud u Sarajevu kada mu je izrekao mjere zabrane prilaska žrtvi.

Podsjetimo da je, nakon objave na društvenim mrežama, u dijelu medija i javnosti krenulo verbalno nasilje nad njom. “Isplivao je” dokaz “stanja psihičke nestabilnosti” u vidu snimka koji je snimio skupštinski zastupnik. Zajedno sa snimkom mediji su prenosili i izjavu “izvjesnog A.Đ” koji navodi da je Dinka Hasičić “narkomanka” koja je “docrkala da uzme koju paru više”.

Kenan Magoda a ni SDP nisu do sada objasnili činjenicu da je tek iz sudskih dokumenata koje je objavila Dinka Hasičić javnost mogla saznati da je Kenan Magoda ranije osuđivan zbog drugog krivičnog djela.

Magoda nije odgovarao na pozive Žurnala niti na poruke da s njim želimo razgovarati. I dalje tvrdi da nikada nije osuđivan.