Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP Travnik: Nezakonita odluka Vlade SBŽ-a o isplati regresa

sdp

Općinska organizacija SDP-a BiH Travnik priopćila je da je nezakonita odluka Vlade SBŽ-a u vezi sa isplatom regresa za 2017. godinu, te je ocijenjeno da se njome svjesno otvara prostor za nove tužbe.

Iz ove stranke podsjetili su da je Vlada SBŽ-a, na sjednici 19. srpnja, donijela Odluka o isplati regresa za 2017. godinu, po kojoj naknade za korištenje godišnjeg odmora za sve zaposlenike u županijskim organima uprave i ostale korisnike proračuna iznosi 200 KM, dok ova naknada za nositelje pravosudnih funkcija iznosi 50 posto osnovne plaće.

Iz općinske organizacije SDP-a Travnik su upozorili da se time narušava član 28. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBŽ-a.

“Vlada svjesno otvara prostor za nove tužbe uposlenih u organima uprave, te u osnovnim i srednjim školama. Također su u neravnopravan položaj stavljeni uposlenici u organima uprave, kao i srednjem i osnovnom obrazovanju, koji će naknadu za regres dobiti u iznosu od 200 KM, naspram nositelja pravosudnih funkcija, koji će regres dobiti u iznosu od 50 posto osnovne plaće, što zasigurno kod nekih nosilaca funkcija u pravosudnim institucijama prelazi iznos od 2.000 KM”, kaže se u priopćenju.

Iz općinske organizacije SDP-a su naglasili da ovakve odluke pokazuju koliko je “Vlada socijalno neosjetljiva i da uporno u povoljniji položaj stavlja državne službenike sa visokim primanjima, dok su namještenici, čija je plaća ispod prosječne federalne, zapostavljeni i dovedeni na rub egzistencije”.

Također, pozvali su Vladu SBŽ-a da javno objavi koliko je novca odvjetnicima isplaćeno na temelju tužbenih zahtjeva.

“Radi se o milijunskom iznosu, te se postavlja pitanje da li se svjesno otvara prostor za nove procese tužbenih zahtjeva uposlenika u organima uprave i ostalih korisnika proračuna, čime se nanosi šteta svim građanima koji su porezni obveznici”, navedeno je u priopćenju.

sdp