Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP traži direktan izbor gradonačelnika Sarajeva

BiH

KOSDP

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo zatražio je da se izmjenama zakonske regulative osigura direktan izbor gradonačelnika, dogradonačelnika te vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva i da o tome odlučuju građani na izborima što sada nije slučaj.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Damir Mašić naglasio je da bi trebalo biti osigurano odsustvo politike kada je u pitanju izbor gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao i gradskih vijećnika čime bi se izbjegla politička trgovina.

Govoreći o amandmanima na Ustav koje je predložila Vlada KS-a i odnose se na lokalnu samoupravu, iznio je stav da oni pokazuju odsustvo vizije kantonalne vlasti da se pitanja lokalne zajednice urede u interesu građana.

Dodao je da se izmjenama Ustava ne bi trebale samo deklarativno implementirati odluke Ustavnog suda, nego osigurati stvarno poboljšanje lokalne samouprave, dok je problematičnim nazvao i činjenicu da je samo 30 dana trajala javna rasprava o amandmanima na Ustav.

Osvrnuo se i na potrebu rješenja pitanja komunalne privrede ocjenjujući da bi se to moglo riješiti uvođenjem takozvanog “Sarajevskog holdinga” po uzoru na holdinge u Zagrebu ili Ljubljani.

Generalni sekretar SDP-a i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić podsjetio je da se na zakone o lokalnoj samoupravi i o pripadnosti javnih prihoda čeka 11 godina.

Stoga je pozvao ostale građanske političke opcije da ih podrže u pronalasku rješenja za direktan izbor gradonačelnika, ali i donošenje zakonskih rješenja koja se tiču lokalne samouprave.

Za vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Sarajeva Miroslava Živanovića prihvatljivo je širenje Grada Sarajeva tako da u njemu postoji šest ili devet općina jer je to budućnost razvoja glavnog grada.

Važno je zadržati pažnju na rješenju ovih pitanja te ne dozvoliti da, ukoliko amandmani na Ustav KS-a ne budu prihvaćeni, ova priča bude zaustavljena jer su za SDP to temeljni problemi Sarajeva i tiču se svih građana.

sdp