BiH

Saopćenje

SDP: Tužilaštvo da poduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog kriminala u Vladi FBiH

03/06/2021

Sada je potpuno jasno zašto se donosila uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i sa respiratorima odradila vlada mimo očiju javnosti

Prošlogodišnjom Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, Javnim pozivom i Odlukom o dodijeli finansijske pomoći privrednim društvima i pojedincima nisu uspostavljeni transparentni i pravedni kriteriji za dodjelu pomoći, te je shodno tome izvršena nepravedna podjela budžetskih sredstava, kažu iz SDP-a, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH su tada argumentovano i na vrijeme ukazivali na manjkavosti uredbe i tražili da se ista stavi van snage, ali nije bilo političke volje Novalića i Vlade FBiH da se očigledno nezakonite stvari zaustave.

Sada je potpuno jasno zašto se donosila uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i sa respiratorima odradila vlada mimo očiju javnosti.

U Izvještajima Ureda za reviziju FBiH već je konstatovano da su na osnovu pomenute uredbe sredstva dobili korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće već došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih, što Uredbom nije bilo predviđeno. U konačnici nije zadovoljen opći cilj, a to je očuvanje radnih mjesta.

Također, usvojenim mjerama nisu bile obuhvaćene djelatnosti kojima je, naredbama Kriznog štaba FBiH, bio ograničen ili zabranjen rad. Novalićeva vlada se nije vodila principom zaštite radnih mjesta, već je favorizirala vlasnike firmi u odnosu na radnike.

Blizu 90 miliona maraka potrošeno je većim dijelom na privredne subjekte koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Na kraju, veliki broj radnika je ostao bez posla, a vlasnici su se nakon toga neosnovano bogatili.

Zbog svega navedenog, SDP poziva tužilaštvo da hitno poduzme konkretne mjere iz svoje nadležnosti zbog evidentnog kriminala u Vladi Federacije BiH koji je već dokumentovan i od strane Ureda za reviziju”, stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.