Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Ugrožava se realizacija energetskih projekata u BiH

nermin-niksic-sdp

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić i bivši direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica danas su na press konferenciji izjavili da se u Bosni i Hercegovini ugrožava realizacija strateških energetskih i infrastrukturalnih projekata.

– Izražavamo zabrinutost da su projekti koji su od interesa za BiH i njene građane dovedeni pred kolaps. Veoma je bitno da se radi izgradnja Bloka 7, a ne termoelektrana Banovići – rekao je Nikšić.

Smatra da se prije svega treba nastaviti izgradnja Koridora V-c. Ako se, kaže on, pravi ustupak Republici Srpskoj i zadužujemo za šest miliona eura da bi se pravio autoput Banja Luka – Mlinište “za nigdje“, što se onda na istom principu nisu uzela sredstava da bi se uradio priključak Tuzla-Žepče na Koridor V-c, jer je Studija završena.

nermin-niksic-sdp111

Aktuelni energetski i infrastrukturni projekti su, naglašava, prilika za investiranje u BiH dodatnih tri do četiri milijarde KM, čime bi se praktično, kako kaže, ekonomija u zemlji pomijerila s mrtve tačke.

Elvedin Grabovica je reagovao na nedavne izjave Amera Jerlagića koji je također bio na čelu Elektroproivrede BiH, a koji je „problemlatizirao ekskluzivitet u izgradnji Bloka od 450 megavata u Tuzli“.

– On je izjavio da 450 megavata Blok ograničava konkurenciju i preferira određene proizvođače i da smo mi to namjerno donijeli kako bismo napravili „famoznu“ugradnju. Međutim, upravo je Jerlagić 2008. godine napravio investicionu studiju koja kaže da će Blok 7 biti snage 450 megavata, a odluku su potpisali 2010. godine tadašnji premijer i ministar energetike Mustafa Mujezinović i Vahid Hećo. Tako da ako je iko dao ekskluzivitet onda je to uradio Jerlagić – kazao je Grabovica najavljujući tužbu zbog klevete.

Grabovica tvrdi da je ukupna cijena projekta 785 miliona eura, od čega se 515 miliona eura odnosi na opremu, 254 miliona na radove, a 15 miliona eura na usluge.

– Sve ono što je uprava na čelu sa mnom potpisala nije obavezujuće i to je bilo moguće revidirati i prije dvije godine i davno odlučiti šta će sa ovim – kazao je Grabovica.

Poručio je da bi se ratifikacija sporazuma i ugovora o finansiranju i drugim uvjetima izgradnje Bloka 7 trebala naći na dnevnom redu narednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

U vezi hapšenja 10 pripadnika HVO-a zbog zločina za vrijeme rata u Orašju Nikšić je izjavio da nije pitanje ko je dao dokumente, odnosno ko je izdajnik, nego da li su ti zločini stvarno počinjeni i da li treba neko za to odgovarati.

– U Hrvatskoj se stvorila medijska slika da je problem ko je izdajnik i ko je dao dokumente koji dokazuju da je neko počinio zločin. Svi oni koji su radili zločine u ime bilo kojeg naroda i bilo koje države trebaju odgovarati – zaključio je Nikšić.